Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Ammodytes tobianus es / en

Nom científic: Ammodytes tobianus

Linnaeus, 1758

Nom comú: Cat: Trencavits; Cast: Aguacioso, saltón, lanzón; Fr: Équille, grand lançon; Eng: Greater sandeel, small sandeel; De: Kleiner Sandaal, Tobiasfisch; Eusk: Abiosi

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió en sorra

Fondària: Desde la zona intermareal fins 20-30 m

Mides: Fins a 20 cm

Com és?

Té el cos allargat, gairebé cilíndric. La coloració de la part dorsal és ver-blavosa, els costats groguencs i la part ventral platejada. Té el cos cobert d'escames. Musell llarg i punxegut. La boca és allargada formant un tub i la mandíbula inferior sobresurt molt. Les aletes pectorals són petites i estan baixades. L'aleta dorsal és molt llarga i l'anal més curta; no tenen aletes pelvianes.

 

On viu?

Es troba a l'Atlàntic oriental, des de Noruega fins al sud de la península Ibèrica. Pot trobar-se també a les Balears. Comú en aigües costaneres sobre fons de sorra, incloses zones intermareals i estuaris. Freqüentment s'enterra a la sorra durant el dia. Sovint forma bancs importants en mar obert.

 

Com s'alimenta?

De plantes, fitoplàncton i és també carnívor, alimentant-se de zooplàncton (petits invertebrats i crustacis, i larves de peixos.

 

Com es reprodueix?

La posada a l'Atlàntic nord presenta dos períodes diferenciats, primavera i tardor. Es realitza en aigües someres i els ous (0,7-1 mm de diàmetre) són dipositats entre la sorra per la femella. Després de l'eclosió, les larves, que mesuren entre 4 i 8 mm, són pelàgiques i constitueixen un important component del plàncton durant el període de màxima intensitat de posada de l'espècie.

 

Es pot confondre?

És possible confondre'l amb Ammodytes marinus Raitt, 1934, però només els juvenils són sovint costaners. És una espècie que més aviat viu a alta mar. Es diferencia també de A. tobianus Linnaeus, 1758 en el fet que no té escates en la base de l'aleta caudal.

 

Curiositats

· Alguns individus arriben en gran nombre a les platges, amagant-se amb la marea baixa; es pesquen llavors amb rascles o bé aixades.

· És un esquer excel·lent sobretot per al llobarro.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata; Subfílum: Vertebrata; Infrafílum: Gnathostomata; Classe: Osteichthyes; Subclasse: Actinopterygii; Ordre: Perciformes; Família: Ammodytidae; Gènere: Ammodytes

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB