Com és?
Aquests animals poden arribar fins als 4 centímetres aproximadament. Les sepioles tenen el cos molt semblant al d’una sèpia petita. Tenen el cos aplanat i, a diferència de les sèpies, no tenen una cresta que les envolta sinó unes petites expansions en forma d’orelletes que les ajuden a nedar. També tenen 8 braços amb ventoses i 2 tentacles amb els quals capturen les preses. Tenen una coloració de tons marrons tot i que la canvien a voluntat per tal de poder confondre’s amb l’entorn, sigui per protegir-se o per caçar. Poden canviar la seva textura de llisa a rugosa a voluntat.
On viu?
Viu sobre fons sorrencs o en prats de Posidònia oceanica on li és més fàcil camuflar-se. És un animal d’hàbits nocturns, per tant, la veurem en immersions nocturnes. La trobem des de la superfície fins als 450 metres aproximadament. Es troba des del nord-est Atlàntic i el Mediterrani fins a la costa del Senegal.
Com s’alimenta?
Tot i la seva mida les sepioles són carnívores i s’alimenten de petits crustacis i peixos petits amb l’ajuda d’un bec molt potent que recorda al d’un lloro. Solen posar-se al substrat esperant el moment oportú per caçar alguna presa que els passi per sobre.
Com es reprodueix?
El mascle fecunda a la femella introduint-li l’hectocòtil (en mascles, un dels braços modificat que fa la funció de penis) al mantell. Per poder-ho fer el mascle abraça a la femella des de sota de manera que els dos caps queden en la mateixa direcció. A diferència de la majoria de mol·luscs, les sepioles tenen desenvolupament directe, és a dir, no passen per fase de larva. Els ous de la posta estan protegits per un cordó gelatinós. Al Mediterrani la reproducció es dóna de març a novembre.
Es pot confondre?
A les nostres aigües trobem 6 espècies de sepioles, totes elles són pràcticament impossibles de diferenciar a ull nu degut principalment a la seva mida. Tot i això la més comuna al nostre mar és la Sepiola rondeleti.
Curiositats
· Les sepioles tenen un gran interès econòmic, ja que formen part de la gastronomia del nostre país.
· Les sepioles canvien la textura de la seva pell per a apropar-se o causar confusió a les seves preses o als seus depredadors.
· La sepiola més comuna, la Sepiola rondeleti, porta el nom d’un metge i naturalista francès anomenat Guillermo Rondelet.
Taxonomia
Fílum: Mollusca, Classe: Cephalopoda, Ordre: Sepioidea, Família: Sepiolidae, Gènere: Sepiola
Enllaç al glossari |