Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 08. Cnidaris - Hexacoral·lis » Caryophyllia inornata es / en

Nom científic: Caryophyllia inornata

(Duncan, 1878)

Nom comú: Cast: Madrepora clavel, Eng: Carnation coral, Al: Runde Nelkenkoralle

Grup: 08. Cnidaris - Hexacoral·lis

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Fins als 80 m

Mides: Fins a 1 cm (de diàmetre)

Com és?

Es tracta d’una espècie solitària d’esquelet calcari cilíndric i de copa arrodonida. Té unes protuberàncies calcàries marcades de forma radial (com la roda d'una bicicleta) anomenades costelles. Els individus o pòlips poden ser de color marronós, blanc o rosa. Els tentacles són translúcids i acaben en un petit botó. A més a més estan recoberts d'unes petites protuberàncies blanques.

 

On viu?

Aquesta espècie la podem trobar per tot el Mediterrani, les Illes Canàries o a l'oceà Atlàntic (des del Regne Unit fins a les Açores). És un animal típic d’esquerdes, fons rocosos de fondària i parets amb poca llum o coves.

 

Com s’alimenta?

Aquesta espècie no té algues simbionts, per tant, ha de capturar les seves preses, a diferència d’altres espècies properes. Caryophyllia inornata menja petites preses que captura amb els seus tentacles, els quals, només es despleguen a la nit. Com tots els cnidaris, Caryophyllia té el cos, inclosos els tentacles, recobert de cnidòcits (cèl·lules urticants amb verí). Gràcies a aquestes cèl·lules que actuen com dards enverinats, els individus poden capturar les seves preses.

 

Com es reprodueix?

La reproducció és només sexual. Es reprodueix de forma vivípara, és a dir, els òvuls són fecundats dins el cos de la mare. Els ous, un cop fecundats, creixen a l'interior del cos fins a l'etapa de fase plànula (fase larvària), llavors s'alliberaran, s'assentaran i desenvoluparan petits pòlips.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb el clavell de mar (Caryophyllia smithii), però aquest presenta una secció tranversal ovalada, a més de ser una mica més gran. Aquestes dues espècies no es troben en els mateixos hàbitats. Mentre C. inornata es desenvolupa sota ràfecs i sostres de les coves, C. smithii prefereix els fons horitzontals o suaument inclinats i l'aigua lleugerament tèrbola.

 

Curiositats

· Caryophyllia inornata pot ser parasitada per un petit peu de cabra: Megatrema anglicum.

· El color dels pòlips és molt variable. La raó d’aquest fenomen és desconeguda, però s'ha demostrat que les larves són del mateix color que els seus progenitors, per tant, sembla que el color dels pòlips té un origen genètic.

· En general, els pòlips es despleguen només a la nit.

· Tot i que hem dit que són individus solitaris, moltes vegades les larves s'assenten unes molt prop de les altres i, a primer cop d'ull, pot semblar que formin una colònia.

 

Taxonomia

Fílum: Cnidaria, Classe: Anthozoa, Subclasse: Hexacorallia, Ordre: Scleractinia, Família: Caryophylliidae, Gènere: Caryophyllia

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB