Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 19. Tunicats » Didemnum coriaceum es / en

Nom científic: Didemnum coriaceum

(Drasche, 1883)

Nom comú:

Grup: 19. Tunicats

Tipus paisatge: Immersió fonda

Fondària: Entre 20 i 200 m

Mides: Fins a 50 cm

Com és?

És un ascidi colonial que forma primer colònies incrustants des de pocs centímetres fins a diversos decímetres de llarg. Els teixits estan molt calcificats i donen una gran consistència a la colònia (gran densitat d'espícules calcàries). La seva textura pot ser llisa o rugosa. El color és molt variable (groc, blanc, gris, porpra, taronja, violeta o marró), com també la seva forma. Els zooides (individus colonials) estan distribuïts de manera uniforme per tota la colònia, traçant línies, fusionades o no, d'un color diferent al del mantell comú. Presenten pocs orificis exhalants de distribució regular, que són grans, rodons, una mica elevats i a vegades presenten petites línies blanques radials de distribució irregular. En colònies grans aquests orificis exhalants poden semblar els òsculs de les esponges.

 

On viu?

Viu sobre fons durs i sobre algues, a partir dels 20 metres de fondària. Es distribueix per l'Atlàntic Oriental, des de Noruega fins a la Bretanya francesa. També és present al Mediterrani.

 

Com s'alimenta?

L'aigua entra pel sifó inhalant individual, que té un anell de tentacles que impulsa l'aigua cap a la faringe. A la paret ventral l'aigua passa per l'endostil (un solc amb cilis i cèl·lules secretores de mucus) on l'aliment és capturat per l'anomenada làmina dorsal (que recull el mucus amb l'aliment enganxat i el transporta a l'esòfag). Finalment l'aigua "filtrada" és transportada fins a l'atri i des d'aquest cap a la cavitat comuna de la colònia que finalment desemboca pels porus exhalants.

 

Es pot confondre?

La família Didemnidae està representada en el Mediterrani per 6 gèneres i 24 espècies difícilment determinables, la majoria d'elles incrustants i amb aspecte d'esponja. Didemnum maculosum, sobretot en les seves formes bicolors, és molt similar a Didemnum coriaceum i només l'observació de les larves pot distingir amb seguretat les dues espècies. També es pot confondre amb esponges quan són colònies grans, tot i això els porus exhalants de les ascidis són més grans que els òsculs de les esponges en relació amb la mida de la colònia, la seva distribució és més regular i moltes vegades el color dels porus exhalants és diferent que el mantell (cosa que no passa a les esponges). A part, en ascidis no hi ha canals radials, mentre que en les esponges solen ser visibles i desemboquen en els òsculs. Finalment destacar que en colònies petites la vora del mantell en ascidis sol ser fina i transparent, cosa que no s'observa en les esponges.

 

Curiositats

· Els ascidis colonials poden viure uns quants anys.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Subfílum: Tunicata, Classe: Ascidiacea, Ordre: Aplousobranchia, Família: Didemnidae, Gènere: Didemnum

 

Enllaç al glossari

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB