Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Ophisurus serpens es / en

Nom científic: Ophisurus serpens

(Linnaeus, 1758)

Nom comú: Cat: Serp de mar; Cast: Culebra de mar; Eng: Long-jawed snake eel; Fr: Serpenton à long nez

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió en sorra

Fondària: Fins als 400 m

Mides: De 1,8 a 2,4 m

Com és?

De cos cilíndric, fi i allargat, amb el cap cònic que presenta la boca enfonsada molt per darrere dels ulls, amb el musell llarg i punxegut i la mandíbula inferior estreta. Té el dors de color de verd olivaci a bru rogenc, més blanquinós a la part ventral i platejat pels costats. Té l'aleta dorsal i anal baixes vorejades de color fosc, i no té aletes pelvianes. Té la cua en forma de punta dura i sense aleta. Els orificis nasals anteriors són estrets i els posteriors a sobre del llavi amb una obertura allargada protegida per un replec cutani.

 

On viu?

Viu en fons marins arenosos o fangosos i s'enterra en el substrat ajudant-se amb l'extrem dur i nu de la cua, deixant només el cap al descobert. El seu hàbitat és eminentment mediterrani tot i que també s'estén per l'est Atlàntic, pel nord de la península Ibèrica i el sud d'Àfrica, incloent-hi Madeira i l'oest del Mediterrani, l'oceà Índic ocupant el sud-est de Moçambic cap a Sud Àfrica, i l'oest del Pacífic, ocupant Japó i Australàsia.

 

Com s'alimenta?

S'alimenta de peixos i crustacis, que sorprèn sortint de sobte de sota de la sorra on està enterrat per a no ser vist.

 

Com es reprodueix?

No es coneix.

 

Es pot confondre?

Es pot arribar a confondre amb Muraenesox cinereus (Forsskal, 1775) i Cynoponticus ferox Costa, 1846, però aquestes dues espècies tenen la part terminal de la cua vorejada per una aleta, mentre que Ophisurus serpens (Linnaeus, 1758) té la punta de la cua nua.

 

Curiositats

· Espècie de biologia poc coneguda, poc freqüent i la seva captura és un fet excepcional. L’any 2003, en aigües de Formentera, en va ser capturat un exemplarperò no té valor comercial.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Subfílum: Vertebrata, Infrafílum: Gnathostomata, Classe: Osteichthyes, Subclasse: Actinopterygii, Ordre: Anguilliformes, Família: Ophictidae, Gènere: Ophisurus

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB