Com és?
Squatina squatina (Linnaeus, 1758) té un cos ample amb el cap gran i pla. Les aletes pectorals, carnoses, s'estenen a banda i banda del cap sense soldar-s'hi. Dues aletes dorsals petites, situades per darrere de les ventrals. No té aleta anal. Té cinc parells de fenedures branquials i presenta una coloració terrosa sense taques al cos. Els mascles arriben als 180 cm de longitud, les femelles han arribat gairebé als 2 metres i mig.
On viu?
Viu al nord-est de l'Atlàntic: el sud de Noruega, Suècia i les Illes Shetland, al Marroc i al Sàhara Occidental, incloses les Illes Canàries i la Mediterrània. Durant el dia es troba parcialment soterrat en el fons de sorra o fang amb una actitud desmanyotada. A la nit neda pel fons enèrgicament. La seva distribució va des de la costa fins a fondàries de 150 m.
Com s'alimenta?
Menja peixos plans (palaies i llenguados), també petits taurons, rajades, mol·luscs i crustacis. Quan està amagat a la sorra, només li surten els ulls; amb aquesta postura pot assetjar les preses, que captura saltant sobre elles amb la boca oberta.
Com es reprodueix?
Els mascles assoleixen la maduresa sexual als 180 centímetres, i les femelles entre els 125 i 165 centímetres. És ovovivípar aplacentari. A la primavera les femelles surten dels amagatalls de les fondàries per apropar-se a les aigües costaneres més somes, on donen ventrades de 9 a 20 individus de 24 a 30 centímetres de longitud total.
Es pot confondre?
Es pot confondre amb Squatina oculata Bonaparte, 1840 o amb Squatina aculeata Cuvier, 1829.
Curiositats
· Per culpa de la pesca d'arrossegament aquest tauró es considera pràcticament extingit al Mediterrani.
· Avui dia està classificat a la llista vermella d'espècies en perill d'extinció com a "critically endangered", en perill crític, que és just l'esglaó previ al de l'extinció.
· A les Illes Canàries viuen algunes de les últimes poblacions estables d'aquest tauró.
Taxonomia
Fílum: Chordata, Classe: Chondrichthyes, Subclasse: Elasmobranchii, Ordre: Squatiniformes, Família: Squatinidae, Gènere: Squatina |