Com és?
És una colònia de centenars de pòlips i cadascun ocupa una funció especialitzada. L'estructura colonial és cònica, amb una mida d'1 a 3 metres de llarg. Algunes d’aquestes colònies d’hidromeduses poden mesurar més de 10 metres de llarg quan estan en extensió. La part superior de la colònia, molt translúcida, s'anomena pneumatòfor i té la funció de mantenir Forskalia edwardsi en flotació. Pot ser de diferents mides i està compost de diverses sèries de campanes natatòries, fins a 12. A sota, repartides al voltant de l'estoló central, hi ha reunits diversos centenars de cormidis o pòlips. Cadascun d’aquests cormidis, més opacs, sovint tintats de color salmó, té diversos pòlips diferenciats i especialitzats: pòlips alimentadors, reproductors o protectors. Cada cormidi té igualment un filament pescador ramificat per a capturar les seves preses. Sovint es veuen individus amb les campanes de caça relaxades que podríem confondre amb una altra espècie. En realitat, la colònia agafa aquesta posició quan està caçant. La resta del temps, s’assembla a una llarga grapa de raïm. Igual que molts components del plàncton, és bioluminescent. L’espècie és extremadament urticant, encara que no tant com Physalia physalis, la caravel·la portuguesa.
On viu?
És una espècie relativament comuna que prospera en els oceans de tot el món, inclòs el Mediterrani, on està molt estesa. Viu en aigües obertes prop de la superfície. És una espècie pelàgica que segueix els corrents marins com si fos plàncton. Cap al final de la primavera, es troba més habitualment a prop de les costes.
Com s’alimenta?
Allibera els seus braços ramificats i urticants per capturar les petites criatures planctòniques.
Com es reprodueix?
Possiblement, com totes les hidromeduses, la seva reproducció és per gemmació a partir dels pòlips, ja sigui des de la paret del pòlip o estructures especialitzades. D’aquesta gemmació es formen pòlips (reproducció asexual) o meduses sexuades (reproducció sexual) que, en realitzar la fecundació, poden formar nous pòlips.
Es pot confondre?
És difícil de confondre amb altres meduses, ja que té una forma de corda o de grapa de raïm molt característica.
Curiositats
· La seva picadura provoca una coïssor molt intensa però poc duradora.
Taxonomia
Fílum: Cnidaris, Classe: Hydrozoa, Subclasse: Siphonophora, Ordre: Physonectae, Família: Forskaliidae, Gènere: Forskalia |