Com és?
Té el cos allargat i comprimit lateralment. El cap és robust, ample i té espines verinoses, dues petites davant dels ulls i una gran en l'opercle. Els ulls es troben en posició laterodorsal, i darrere seu té tres plaques òssies amb línia radial. La seva boca és gran i obliqua, té la cara com trista. La primera aleta dorsal té 6 radis durs que són verinosos; i formen com una gran taca. Les aletes pectorals es troben situades darrere de les pelvianes i són bastant petites. La caudal és recta, lleugerament còncava al centre i d'una coloració verdosa, més fosca pel dors amb taques marrons.
On viu?
És una espècie bentònica de fons sorrencs i fangosos entre els 5 i 60 metres de fondària, on s'enterra dins la sorra esperant el pas de les preses. És una espècie ocasional. La seva distribució és des del golf de Guinea fins a l'estret de Gibraltar i també el Mar Mediterrani.
Com s’alimenta?
Viu enterrat a la sorra esperant que s’apropin les preses per atacar-les i menjar-se-les. S’alimenta de peixos i crustacis bentònics.
Com es reprodueix?
El seu període reproductor o fresa és durant l’estiu, és ovípar. El ous i les larves són pelàgics.
Es pot confondre?
Es pot confondre amb Trachinus draco, el peix aranya (de flancs amb estries blaves i grogues) o amb Trachinus araneus, el Salvariego (d'ulls més separats). El podem diferenciar, però, a partir de tres criteris bàsics: Trachinus radiatus té la boca gran i oberta cap amunt, els ulls són molt pròxims i als flancs té taques fosques amb centres clars.
Curiositats
· És un peix que es considera perillós. Això es deu al costum que té d'enterrar-se en el fons, cobrir-se de sorra i deixar només fora els seus ulls i l'aleta dorsal verinosa. Per aquest motiu tenen lloc els accidents. El peix roman quiet, cobert pel fang o la sorra del fons quan de manera accidental és trepitjat. És aquest el moment en el qual pot inocular una potent neurotoxina en el cos del banyista.
· L'efecte d'aquesta neurotoxina, batejada com a dracotoxina, és un dolor intens que en alguns casos pot arribar fins a la pèrdua del coneixement.
· El verí que genera aquest peix es descompon amb rapidesa per l'efecte de la calor. Per això es recomana submergir la part afectada (com un peu) en aigua tan calenta com se suporti durant mitja fins a una hora, això ajuda a dissoldre la toxina.
Taxonomia
Fílum: Chordata, Classe: Actinopterygii, Ordre: Perciformes, Família: Trachinidae, Gènere: Trachinus |