Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Bothus podas podas es / en

Nom científic: Bothus podas podas

(Delaroche, 1809)

Nom comú: Cat: Tacó, misèria, pedaç, puput, tapaculs, tapaxona. Cast: Podas. Ang: Wide-eyed flounder. Fr: Rombou podas. Al: Augenfleckiger

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió en sorra, Immersió fonda

Fondària: Per sota dels 5 m i fins els 200 m

Mides: Fins 45 cm de longitud (els mascles)

Com és?

El gall és un peix amb el cos oval arrodonit, molt aplanat lateralment i asimètric. Els mascles poden arribar als 45 cm de longitud, mentre que les femelles són una mica més petites (generalment al voltant de 20 cm). Els dos ulls estan sobre el costat esquerre (ja que el peix es desplaça sobre el costat dret del cos), ben separats i amb l'inferior més a prop del musell (boca) que el superior. Els mascles tenen els ulls més separats de les femelles i presenten una espina a la punta del musell. El color del costat superior (el costat esquerre originàriament) és molt variable en funció del fons sobre el qual es desplaça el peix: gris, marró fosc, de color sorrenc, etc. A més, aquest costat gairebé sempre presenta taques i punts més clars i està dotat d'escates rugoses. El costat inferior (el costat dret originàriament) és de color clar i presenta escates llises. L'aleta dorsal segueix el perímetre del cos des de l'ull fins a l'aleta cabal.

 

On viu?

Habita sobre sòls sorrencs, tous i de graves, normalment per sota de 5 m i fins a grans profunditats (uns 200 m). Es troba a tot el Mediterrani i a l'Est de l'oceà Atlàntic (des de Portugal fins a Angola).

 

Com s'alimenta?

El seu aliment són petits invertebrats del sòl com cucs, crustacis i mol·luscs, així com altres peixos petits.

 

Com es reprodueix?

L'època de reproducció del gall és de maig a agost. La fecundació té lloc a l'aigua i primer es forma una larva de vida lliure que neda per les aigües superficials. Aquesta larva és simètrica, de forma normal i després d'unes setmanes o mesos els ulls es desplacen cap al costat esquerre, el cos s'aplana i passa a viure als fons.

 

Es pot confondre?

Al Mediterrani hi ha tot un seguit de peixos plans (com ho és el gall) de diferents famílies i gèneres que no són gens fàcil de distingir entre ells. No obstant això, els mascles de Botus podas podas (Delaroche, 1809) són fàcilment recognoscibles per la gran separació entre els seus ulls. Per exemple, es podria confondre amb el rèmol empetxinat o rom (Psetta maximus maximus (Linnaeus, 1758)) i amb el rèmol (Scophthalmus rhombus (Linnaeus, 158)), però aquests dos tenen un cos molt més romboïdal.

 

Curiositats

· El gall pot canviar el color del seu costat superior en funció de l'entorn en el qual es troba per a camuflar-se.

· Els peixos plans no tenen bufeta natatòria (òrgan de flotació). Es tracta d'una de les adaptacions als fons marins, així que per a nedar llisquen gràcies a moviments ondulatoris de les seves aletes arran de terra.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Subfílum: Vertebrata, Infrafílum: Gnathostomata, Classe: Osteichthyes, Subclasse: Actinopterygii, Ordre: Pleuronectiformes, Subordre: Pleuronectoidei, Família: Bothidae, Gènere: Botus

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB