Com és?
Corall gairebé sempre colonial amb un esquelet calcari compacte. Provoca grans monticles de fins a 1 metre en una estructura similar als coralls tropicals, la forma de les quals depèn de la fondària, la lluminositat i els corrents. De color marró, els tentacles poden estar desplegats dia i nit encara que són retràctils i s’amaguen en unes estructures de 4 o 5 mil·límetres aproximadament. Presenta una associació amb algues (zooxantel·les), sovint dianofícies.
On viu?
Es troba a l’estatge infralitoral fins a uns 50 metres de fondària. En fons rocosos o praderies de posidònia. La trobem a tota la Mediterrània.
Com s'alimenta?
La colònia s’alimenta per la captura de plàncton i pels productes nutritius sintetitzats per les algues associades.
Com es reprodueix?
Es reprodueix per gemmació a la base dels pòlips. No es coneix reproducció sexual.
Es pot confondre?
Podria confondre’s amb Hoplangia durotrix Gosse, 1859 i Polycyathus muellerae (Abel, 1959) però aquestes altres dues espècies viuen en coves i no comparteixen l’hàbitat amb C. caespitosa (Linnaeus, 1767). També poden confondre's amb Oculina patagonica De Angelis, 1908.
Curiositats
· Juntament amb Cladocora debilis Kützing, 1849 són els únics representants europeus d’una família comuna en esculls tropicals. Pot viure fins a 300 anys.
· En el mediterrani s'han trobat certs llocs on les colònies han expulsat les seves algues associades (Bleaching). Encara que gràcies a aquestes, és un dels majors productors de carbonat del Mar Mediterrani.
· També es coneix com a Madrepora caespitosa.
Taxonomia
Fílum: Cnidaria, Classe: Anthozoa, Subclasse: Hexacorallia / Zoantharia, Ordre: Scleractinia, Subordre: Caryophylliina, Família Caryophylliidae, Gènere: Cladocora |