Com és?
Espècie de closca interna molt prima i fràgil, incolora. Aquesta té una geometria espiral. L'animal és de color blanc-gris clar. És petit, d’uns 20 mil·límetres de longitud, tot i que pot arribar fins a mides considerables, uns 7 centímetres. L’escut cefàlic arriba fins a la meitat del cos i munta sobre el mantell.
On viu ?
Apareix amb regularitat en fons marins sedimentaris, sorrencs. També es troba en praderies de fanerògames marines. És poc freqüent o potser perquè viu enterrada a la sorra, no es veu normalment. La distribució es creu que és per la costa atlàntica europea i africana, també al Mediterrani.
Com s’alimenta?
S’alimenta, preferentment, de petits mol·luscs i poliquets.
Com es reprodueix?
No hi ha informació sobre la reproducció d'aquesta espècie, però els gasteròpodes opistobranquis, es reprodueixen sexualment i són hermafrodites.
Es pot confondre?
A causa del seu color blanc característic, difícilment es pot confondre.
Curiositats
· Un sinònim que ja no es fa servir per a aquesta espècie és Philine quadripartita o Philine aperta. Tampoc Philinopsis.
· La posta de Melanochlamys miqueli sembla que podria ser l’aliment d’un altre opistobranqui, el sacoglòssid Calliopaea bellula.
· Hi ha qui considera els Cefalàspids, ordre al qual pertany Melanochlamys miqueli, com a un dels més primitius entre els opistobranquis.
· L’escut cefàlic evita que la sorra entri a la cavitat del mantell.
Taxonomia
Regne: Animalia, Fílum: Mollusca, Classe: Gastropoda, Infraclasse: Opisthobranchia, Ordre: Cephalaspidea, Família: Aglajidae, Gènere: Melanochlamys |