Com és?
És un hidrozou colonial. El seu talús (cos) té una longitud d’entre 1 i 2 centímetres i el seu diàmetre és d’uns 15 mil·límetres. L’eix és erecte i presenta una to color groc pàl·lid. Rarament està ramificat. Els pòlips són llargs i de forma cònica d’un color rosa pàlid o escarlata. Disposa d’uns 40 tentacles al voltant de l’anell bucal i d’uns 20 a 30 tentacles més llargs i flexibles, situats a l’extrem anterior. Els cossos reproductors generen una estructura molt semblant al raïm del qual pengen els tentacles.
On viu?
Està present en gairebé tots els mars temperats del planeta. Podem localitzar la forma de pòlip fixada sobre qualsevol substrat sòlid. Aquests organismes es poden trobar en aigües poc profundes, però s’han arribat a trobar exemplars fins als 300 metres.
Com es reprodueix?
Hi ha dos tipos de reproducció: asexual i sexual.
-Asexual: La forma de pòlip es reprodueix sempre asexualment, hi hagi o no forma de medusa. És molt habitual en organismes colonials, tot i que alguns gèneres solitaris de cnidaris com Hydra poden formar gemmes que després es desprendran de l’organisme parental. La reproducció asexual generalment es produeix en forma de gemmació. Les formes de medusa també es poden formar a partir de gemmes (gonòfors) sobre els pòlips o a partir de les parets de l’hidrant comú o dels gonozooides especialitzats. En ambdós casos les meduses posseeixen gònades de l’hidrant comú o bé poden separar-se i nedar en llibertat, o romandre sobre el pòlip en forma de meduses rodones. També es poden generar individus a partir de la fragmentació d’individus anteriors.
-Sexual: Tots els hidrozous tenen fase sexual en el seu cicle vital. Gairebé sempre són dioics. En els grups que generen meduses, aquestes sorgeixen per gemmació a partir de gonòfors o gonozooides. Les cèl·lules germinals deriven de cèl·lules epidèrmiques intersticials (cèl·lules indiferenciades) que migren cap a llocs concrets on generen gònades, que poden localitzar-se sobre el manubri o la superfície de la subombrel·la. La fecundació sol ser externa, tot i que hi ha algunes espècies que només alliberen espermatozoides i la fecundació de l’òvul es produeix sobre el cos d’aquestes meduses femenines. En aquests grups que no disposen de forma de medusa, els pòlips generen gònades ectodèrmiques simples i transitòries anomenades esporosacs, que seran les responsables d’expulsar els gàmetes. La fecundació és generalment externa.
Es pot confondre?
Es poden confondre amb cnidaris del gènere Aglaophenia. Són de la mateixa família i posseeixen colors semblants, cosa que ens pot portar a una confusió. Tot i això hi ha diferències morfològiques representatives, ja que Aglaophenia posseeix una forma molt semblant a una ploma d’ocell i Tubularia no.
Curiositats
· Aquests organismes s’anomenen bioincustrants, un terme que s’usa amb els organismes que s’adhereixen sobre substrats durs, estiguin submergits o tan sols en contacte amb l’aigua. S’adhereixen a les closques dels bivalves i competeixen pel seu aliment. El resultat és que els bivalves triguen més temps a créixer o no ho fan de forma correcta. Això produeix pèrdues econòmiques en el sector del marisc.
Taxonomia
Fílum: Cnidaria; Classe: Hydrozoa; Ordre: Hydroida; Família: Tubulariidae; Gènere: Tubularia |