Com és?
Espècie massiva i esfèrica que pot arribar a presentar un diàmetre de fins a 1 metre. Superfície amb nombrosos i petits bonys cònics. Cap orifici exhalant. Color entre bru fosc i negre (aquest color és vàlid pels dos primers mil·límetres de l’ectoderm, ja que sota es de color blanc o vermellós). La base es troba lleugerament retreta. Els petits cònuls són visibles a la superfície (d'1 a 2 mm d’alçada). Són esponges de consistència ferma, compressible i extremadament resistent i de tacte aspre. Els òsculs es distribueixen per la superfície de forma regular.
On viu?
Hàbitat de fons rocallosos ombrívols, parets verticals, desploms des de la superfície fins a grans profunditats (fins a 300 metres). És especialment comú a la zona entre els 8 i 25 m. Distribució: Mar mediterrani occidental, Adriàtic i costes atlàntiques del sud d’Europa.
Com s'alimenta?
Les esponges són animals filtradors que s’alimenten de micropartícules: bacteris, algues unicel·lulars, restes orgàniques, en general que no sobrepassen les 3 µm. El flux d'aigua necessari es crea pel moviment d’unes cèl·lules ciliades específiques de les esponges anomenades coanòcits.
Com es reprodueix?
És reprodueix al novembre. La reproducció pot ser sexual o asexual. La reproducció sexual: es dóna principalment durant la tardor. La fecundació dóna lloc a la formació d’una larva nedadora ciliada. Després d'unes hores o uns pocs dies, s'establirà ràpidament en un suport a través del pol anterior i donarà una nova esponja. Aquesta esponja vivípara és hermafrodita, els gàmetes masculins i femenins no s'expulsen a la vegada. La reproducció asexual: per gemmació o fragments que es desprenen de l'esponja mare per establir un nou individu. Les esponges tenen una alta capacitat de regeneració.
Es pot confondre?
Sí, es pot confondre amb facilitat amb altres espècies de colors foscos. Sclarspongia scalaris és difícil de distingir de S. spinosulus mitjançant els caràcters externs. No obstant això. aquesta espècie és fàcilment esquinçable al contrari que Sacotragus. Sarcotragus foetidus també es pot confondre amb S. spinulosus, però la superfície de S. foetidus és més irregular i tortuosa. Els cònuls són més grans i es troben més espaiats. També és semblant a Sarcotragus muscarum, però difereix en els cònuls molt més fins i de forma subesfèrica més regular. En general, S. spinosulus és molt més fosca.
Curiositats
· Les esponges són organismes que no tenen veritables teixits diferenciats, no obstant posseeixen una propietat única i extraordinària: que les seves cèl·lules quan són separades per mitjans mecànics, immediatament es tornen a reunir i formen, en poques setmanes, un individu complet i funcional. A més, si s’esmicolen dues esponges de diferents espècies, les cèl·lules se separen i reagrupen reconstruint els individus separats.
Taxonomia
Fílum: Porifera, Classe: Demospongiae, Ordre: Dictyoceratida, Família: Irciniidae, Gènere: Sarcotragus |