Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 05. Esponges » Sarcotragus fasciculatus es / en

Nom científic: Sarcotragus fasciculatus

(Pallas, 1766)

Nom comú: Cast: Esponja catedral, Ang: Stinker sponge, Fr: Ircinia fibreuse, Ale: Krustenlederschwamm

Grup: 05. Esponges

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Entre 2 i 40 metres

Mides: Fins 20 cm d'alçada

Com és?

Esponja massiva que pot mesurar entre 7 i 20 cm d'alçada. En zones amb gran hidrodinamisme té formes aplanades i en llocs calmats presenta formes erectes. La seva superfície és suau i molt irregular, ja que té nombroses elevacions en forma de con. La coloració és variable, des de marró-verdós a violeta. Els orificis per on s'expulsa l'aigua són grans i fàcils d'observar.

 

On viu?

Viu en sòls durs de zones ben il·luminades encara que no necessita que la llum li doni directament. Es troba entre els 2 i 40 metres de profunditat. És molt abundant en l'Atlàntic i el Mediterrani.

 

Com s'alimenta?

Són animals filtradors. L'esponja absorbeix l'aigua per uns porus microscòpics que es troben en la seva superfície i la condueix per uns canals interiors on es recullen les partícules alimentàries. Una vegada fet això l'aigua s'expulsa per un gran orifici i es llança a certa distància per a assegurar que no es filtri de nou. S'alimenta principalment de matèria orgànica en suspensió i dels microorganismes procedents del plàncton.

 

Com es reprodueix?

Són individus hermafrodites que tenen reproducció sexual i asexual per gemmació, és a dir, es formen unes prominències sobre l'individu progenitor que en créixer i desenvolupar-se poden separar-se i formar una nova esponja. En la reproducció sexual els espermatozoides entren pels porus i a l'interior es produeix la fecundació. Com totes les esponges té una gran capacitat de regeneració.

 

Es pot confondre?

Es pot poder confondre amb altres espècies del gènere Ircinia com Ircinia oros de la que es diferencia per la localització, ja que aquesta mai la trobarem en zones ben il·luminades, o Ircinia spinosula de la que és difícil de diferenciar quan ambdues tenen colors foscs.

 

Curiositats

· Pot establir relacions simbiòtiques amb algues unicel·lulars, principalment cianobacteris, que li donen els tons violetes que presenta. Aquesta relació també els permet competir amb altres organismes de creixement ràpid, ja que li proporciona l'energia necessaria.

· Sobre ella també es poden trobar Hidroideus de la família Aglaopheniidae.

· També es coneix com a Ircinia fasciculata, tot i que aquest nom actualment no està acceptat.

 

Taxonomia

Fílum: Porifera, Subfílum: Cellularia, Classe: Demospongiae, Subclasse: Ceractinomorpha, Ordre: Dictyoceratida, Família: Irciniidae

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB