Com és?
Té el cos cilíndric, gruixut, aprimat a l'extrem posterior, membranós i flexible. Format per més de 300 segments. La part més visible és el tub quitinós grisenc, on pot tenir incrustacions de fang o d'altres organismes. A l'extrem anterior apareixen dos lòbuls branquials, un dels quals està molt desenvolupat. Té llargs filaments plomosos formant una típica espiral de diverses voltes (1 volta per als juvenils i fins a 6 en els exemplars adults). La corona de tentacles és multicolor, marró groguenca amb estries blanques, violetes i grogues. En alguns exemplars és completament blanca. Quan se sent amenaçat, o simplement el molesten, aquest "plomall" pot replegar-se completament a l'interior del tub. El tub arriba fins als 60 cm de longitud i es pot enterrar profundament en el sediment (fins a 10 cm). La corona de tentacles arriba als 10-20 cm de diàmetre. Diversos individus solen agrupar-se, encara que són solitaris.
On viu?
Viu a la Mediterrània i a l'Atlàntic oriental, des del Mar del Nord fins al Marroc. Té una preferència clara per al creixement en aigües abrigades, enriquides per substàncies nutritives o en zones de fort corrent. Generalment és trobat en àrees baixes, submarea. En profunditats d'1 a 30 metres.
Com s'alimenta?
És el típic animal filtrador que s'alimenta del plàncton i els detritus en suspensió que transporta l'aigua.
Com es reprodueix?
Els sexes estan separats i generen gàmetes al mateix temps. Els ous i l'esperma s'alliberen a l'aigua i la fertilització és externa. Les femelles, si mesuren més de 30 cm, produeixen més de 50.000 ous. A Austràlia, la fresa es produeix durant els mesos d'hivern, coincidint amb la caiguda de les temperatures de l'aigua. La larva és planctònica i es diu Trochopora. Al Mediterrani es reprodueix de juny a octubre. Els individus joves es diferencien perquè els seus dos lòbuls branquials no estan en espiral i són iguals. A la base de la corona tentacular hi ha una sèrie d'ocels sensibles a les variacions de la intensitat lluminosa.
Es pot confondre?
Es pot confondre amb Sabella pavonina, un cuc tubícola que pot ser pres per un espirògraf. En aquesta espècie, però, el ventall és simple i no forma cap espiral.
Curiositats
· El tub sovint és cobert d'altres organismes.
· Colonitza cascs de vaixells amarrats incloent transbordadors de cotxes, vaixells de pesca o vaixells d'esbarjo. També l'han trobat sota embarcadors, pontons o en ruïnes submergides.
· Fora del Mediterrani se'l considera una espècie invasora. Quan forma grups densos, afecta les espècies autòctones donat que competeix amb èxit pel seu aliment i pel seu espai. En alguns llocs ha arribat a obstruir dragues i engranatges de pesca.
· En cas de perill, el cuc retira la corona de tentacles en el tub amb increïble rapidesa. En el Mediterrani, el cuc s'utilitza com esquer per capturar besucs.
· Un sinònim força utilitzat és el de Spirographis spallanzanii.
· És el cuc tubícola més gran del Mediterrani.
Taxonomia
Fílum: Annelida, Classe: Polychaeta, Ordre: Sabella, Família: Sabellidae, Gènere: Spirographis |