Com és?
Són bivalves que normalment fan entre 60 i 70 mil·límetres, tot i que poden arribar als 100 mm. Tenen una forta asimetria, on una de les valves és notablement més llarga que l’altra (amb una elongació molt marcada). Són de color marró, i trobarem tons més enfosquits a cada línia de creixement (les seves valves creixen igual que els arbres que formen anells de creixement). Els límits de les valves són fràgils i sovint les trobarem fracturades. L’interior de les valves és nacrat/perlat.
On viu?
Viu en fons rocosos del Mediterrani i l’Atlàntic. Es troba entre els 20-30 metres i els 100 metres de profunditat. Normalment, colonitza la superfície d’altres organismes com els coralls, però, a la vegada, dóna superfície a altres organismes (com podrien ser petits anèl·lids o cnidaris).
Com s'alimenta?
Com els bivalves en general, és un animal filtrador que pot alimentar-se tant de plàncton com de matèria orgànica morta.
Com es reprodueix?
Segons una tesi doctoral, els membres de la família Pteriidae són hermafrodites seqüencials amb tendència a ser proteràndrics, és a dir, cada individu té un aparell reproductor masculí i un altre femení (hermafrodita) i es comporta primer com a mascle i després com a femella (proteràndric). Les seves larves són planctòniques fins que la larva aterra en un substrat sòlid i comença el desenvolupament d’un nou individu.
Es pot confondre?
No es pot confondre amb cap altra espècie que es trobi en el Mediterrani o l’Atlàntic.
Curiositats
· Pel seu interior perlat i les valves en forma d’ales, se l’anomena en alguns països de parla anglesa com a “glassy wing-oyster” o més freqüentment “European wing-oyster”.
· Es coneixen relacions d’ectoparasitisme en estat adult amb dues espècies de copèpodes.
Taxonomia
Fílum: Mollusca, Classe: Bivalvia, Subclasse: Pteriomorphia, Ordre: Pterioida, Família: Pteriidae, Gènere: Pteria |