Com és?
Té dues valves diferents. La de sobre és més convexa i rugosa i la de sota és més plana i està fixada a la roca. L'ostra és de color grisós per fora i per dins és nacrada. Pot arribar als 10 cm de longitud. Si ens hi fixem, podem veure els anells de creixement marcats a la valva superior. És molt freqüent trobar la closca colonitzada per altres organismes (algues, petits paràsits...).
On viu?
Aquest animal viu enganxat a sobre les roques, en podem trobar en zones ombrívoles o il·luminades i tenen predilecció per llocs on hi ha corrent d'aigua. L'ostra pot viure fins als 80 m de fondària aproximadament. Es troba des de Noruega al Marroc (de l'Atlàntic al Mediterrani) i fins al mar Negre.
Com s'alimenta?
L'ostra és un animal filtrador, el corrent d'aigua passa per les brànquies d'aquest animal arrossegant petits trossos d'alga, que són trasnsportats fins a la boca on seran digerits.
Com es reprodueix?
Com la majoria dels invertebrats, les ostres alliberen els espermatozous a l'aigua i són transportats fins a altres individus per tal de fecundar els òvuls. Són hermafrodites proteràndrics (tenen els dos sexes i l'aparell reproductor masculí es desenvolupa abans). Aquests animals tenen un desenvolupament indirecte; de l'ou fecundat en surt una larva i d'aquesta larva en sortirà el que nosaltres coneixem com a ostra. Normalment aquests organismes es reprodueixen als mesos d'estiu quan l'aigua està a uns 20 ºC.
Es pot confondre?
Tot i que s'assembla a l'ostra japonesa (Crassostrea gigas) és bastant fàcil de diferenciar. L'ostra japonesa és més encorbada i més estreta. Gastronòmicament té el gust més fort que l'ostra comú.
Curiositats
· Queden pocs bancs d'ostres naturals i actualment ja en predomina la cria per part dels humans, ja que és un mol·lusc molt apreciat.
· A l'època dels romans ja es construïen estanys per a cultivar i seleccionar ostres
· Ostrea edulis pot arribar a canviar de sexe dues vegades durant una estació
· A la zona del Delta de l'Ebre és molt típica i se'n fan jornades gastronòmiques
· Una ostra filtra 250 litres d'aigua per dia.
· La vida màxima d'una ostra és d'uns 30 anys
Taxonomia
Fílum: Molusca, Classe: Bivalvia, Ordre: Ostreoida, Família: Ostreidae, Gènere: Ostrea
|