Com és?
És un mol·lusc bivalve amb una closca oval o semitriangular que té la zona propera a l'àpex corbada. La seva mida oscil·la entre els 5-10 centímetres de llarg. La seva coloració és negra brillant i presenta el mantell de color groc o violeta. La superfície és, generalment, llisa encara que pot tenir algunes estries fines de forma concèntrica.
On viu?
Es troba fixat sobre roques, mitjançant una estructura filamentosa anomenada bisu, i forma grans agregats en zones intermareals que es trobin exposades. La seva distribució s'estén pel Mediterrani i per l'Atlàntic.
Com s'alimenta?
Com tots els mol·luscs bivalves, s'alimenta per la filtració d'aigua, capturant les partícules alimentàries al seu interior. Normalment aquestes partícules són de fitoplàncton, zooplàncton i de matèria orgànica en descomposició.
Com es reprodueix?
Les gònades expulsen els òvuls i els espermatozoides a l'aigua que és on tindrà lloc la fecundació. En tots els mol·luscs bivalves l'ou fecundat dóna lloc a una larva, anomenada bel·lígera, que durant diverses setmanes viu suspesa en l'aigua. Més tard aquesta larva es queda al fons i inicia un procés de metamorfosi que farà que a poc a poc vagi agafant la forma d'un bivalve adult.
Es pot confondre?
Es confon habitualment amb Mytilus edulis, però es poden diferenciar en que aquesta és d'una mida més petita i no presenta la corbatura propera a l'àpex. Una altra diferència és el color del mantell que en Mytilus edulis presenta una coloració vermellosa i en Mytilus galloprovincialis és violàcia, encara que molts cops no és suficient per a poder-los distinguir.
Curiositats
· És una espècie invasora que ha desplaçat a les espècies autòctones (com ha succeït al Cantàbric) fent-la així la més abundant i quasi única a les nostres costes
· Els filaments del bisu poden ser tan resistents que fins i tot s'han fet servir per a teixir roba
· La capacitat de filtració dels musclos és tan gran que poden arribar a filtrar 8 litres d'aigua per hora.
Taxonomia
Fílum: Mollusca, Classe: Bivalvia, Ordre: Mytiloida, Superfamília: Mytiloidea, Família: Mytilidae, Gènere: Mytilus |