Com és?
Aquest petit gasteròpode assoleix una mida entre 5 i 15 mil·límetres. La conquilla de que disposa és translúcida i pot arribar als 10mm. De fet aquesta conquilla és la que assigna a aquesta babosa marina a l'ordre dels cefalaspideus, que són els opistobranquis (un concepte, per cert, abandonat) més primitius, perque la majoria de baboses marines han perdut aquesta conquilla al llarg de l'evolució. El color del cos és blanquinós i a vegades verdós. Les vores dels lòbuls parapodials, lòbuls pal·lials així com escut cefàlic mostren una franja, a vegades discontínua, de color porprat-morat. Alguns exemplars tenen a més petites taques rodones de color taronja o groguenc sobre el mantell i l'escut cefàlic.
On viu?
Aquesta petita babosa viu fins a fondàries d'uns 20 a 30 metres, sobre zones amb algues. Originària del Pacífic (on es va descriure per primer cop) també se la pot trobar a Austràlia o el Mar Roig. Des del 2001 que és present a la Mediterrània on ha anat avançant la seva distribució des del sud-est en direcció nord-oest. Ha estat a la tardor/hivern de 2024 que per primer cop s'ha vist a la costa catalana.
Com s’alimenta?
D'aquesta espècie en concret es desconeix què menja, però altres espècies del gènere se sap que s'alimenten de les diatomees que hi ha al fitoplàncton. Aquest seria el motiu pel qual la podem trobar sobre fons amb algues.
Com es reprodueix?
Lamprohaminoea ovalis és una espècie hermafrodita. Els individus disposen d'un penis que surt per un costat de l'escut cefàlic que introdueixen en l'altre individu que intenten fecundar. De fet, si veiem dos individus d'aquesta espècie que se segueixen, molt probablement n'hi ha un que està mirant de fecundar l'altre.
Es pot confondre?
Al Mediterrani la confusió es pot descartar, donat que no hi ha cap altra espècie amb aquests colors. Si que hi ha altres gasteròpodes petits amb conquilles translúcides, com Gibberula philippii o Gibberula miliaria, però cap d'aquests cargols té l'escut cefàlic que distingueix l'ordre al que està assignat L.ovalis.
Curiositats
· Aquesta espècie també es pot trobar com a Haminoea cyanomarginata o Haminoea linda, però tots dos noms ja no són vàlids.
· El nom de l'ordre, cefalaspideu significa "escut al cap".
· Es creu que és una espècie "lessepsiana", que són les que han entrtat al Mediterrani a través del canal de Suez.
· Que se sàpiga, hi ha més de 600 espècies de cefalspideus al món.
Taxonomia
Fílum: Mollusca, Classe: Gastropoda, Subclasse: Heterobranchia, Ordre: Cephalaspidea, Família: Haminoeidae, Gènere: Lamprohaminoea |