Com és?
És un cranc ermità que pot fer de 6 a 11 centímetres de llarg, amb closca i potes de color roig viu i franges blanques, normalment recobert de fins pèls groguencs. Té un abdomen allargat, sense segmentar i forma cargolada, asimètric i tou, el qual protegeix introduint-lo dins de petxines de mol·luscs morts. Té el rostre arrodonit, amb uns ulls al damunt de gruixuts peduncles oculars, els quals disposen d’anells blancs i vermells amb corona negra, i dos parells d’antenes ataronjades. De les dues pinces, la de major mida és la de l’esquerra; les pinces tenen unes protuberàncies punxegudes a la superfície, i totes dues també són d’un roig intens.
On viu?
El seu hàbitat habitual és en fons durs, rocosos i també sedimentaris, amb vegetació, des d’aigües superficials (uns 3 metres) fins a 100 m, però habitualment és més freqüent trobar-lo entre els 20 i els 40 metres de profunditat. La seva distribució va des de les costes de l’Atlàntic, entre Portugal i les illes del Cap Verd incloent Madeira, les Açores i Canàries i present en tot el mar Mediterrani.
Com s’alimenta?
S’alimenta de petits crustacis i poliquets, i també és carronyaire.
Com es reprodueix?
Té sexes separats. Es reprodueix sexualment entre juny i agost, temps durant el qual es pot veure a la femella portant nombrosos ous.
Es pot confondre?
Amb Dardanus arrosor (Herbst, 1796), però diferenciable perquè aquests viuen a profunditats més grans i no tenen protuberàncies punxegudes a les pinces.
Curiositats
· Aquesta espècie acostuma a associar-se a l’anèmona Calliactis parasitica (Couch, 1844) en una simbiosi de la qual el cranc es beneficia de la defensa que els tentacles urticants d’aquesta li prodiguen contra el seu pitjor enemic, el pop, mentre que l’anèmona es beneficia de la mobilitat de l’ermità.
· El cranc pot arribar a portar fins a 7 anèmones a la seva closca, encara que 2 és el nombre més habitual.
· Quan l’ermità es muda a una closca més adequada a la seva mida (les va mudant segons va creixent), trasllada les anèmones amb ell. A vegades pot intercanviar les closques amb un altre espècimen de mutu acord o bé per la força.
Taxonomia
Fílum: Arthropoda, Subfílum: Mandibulata, Classe: Crustacea, Subclasse: Malcostraca, Ordre: Decapoda, Subordre: Pleocyemata, Superfamília: Paguroidea, Família: Paguridae, Gènere: Dardanus
|