*Col·loblast: És una cèl·lula amb funció adhesiva. Aquestes cèl·lules es troben als tentacles i a les tentiles dels ctenòfors. Serveixen per capturar petites preses.
Estatocist (Òrgan d’equilibri): Està implicat en l’orientació i l’equilibri de l’animal. Està format per una partícula de calci (l’estatolit) i unes estructures en forma de “V” (els balancins) que connecten amb els solcs on es trobem les paletes. Quan l’animal s’inclina, aquesta partícula fa més pressió sobre un dels balancins, provocant que les paletes d’aquest es moguin amb més força. Així, l’animal pot recuperar la posició.
Mesoglea: Capa intermitja del cos de tots els cnidaris. Es troba entre l’epidermis (capa més externa) i la gastrodermis (capa més interna). És de consistència gelatinosa.
Pintes o paletes natatòries: Aquestes pintes es troben distribuïdes en 8 bandes o solcs al llarg de la superfície del ctenòfor. Cadascun d’ells està format per una banda de filaments molt petits (els cilis) que estan fusionats entre ells. El batut consecutiu de les pintes permet el desplaçament de l’animal, a més a més, quan les pintes es mouen reflecten la llum i creen iridiscència, és a dir, es reflecten els colors de l’arc iris.
Tentila: Cada una de les petites ramificacions que podem veure als tentacles. La majoria dels ctenòfors tenen la capacitat de retraure els tentacles. Encara que moltes fases juvenils tenen tentacles, moltes formes adultes no en tenen com en el cas de Mnemiopsis leidy. |