Com és?
Forma un tal·lus que s'arrossega per terra, que aguanta unes frondes erectes amb pinnes (petites ramificacions) de 2 a 15 cm d'amplada i planes, i mesuren més de 50 cm d'alçada. Anatòmicament, es caracteritza per ser sifonal, i és d'un color verd fosc intens.
On viu?
Viu rn zones fotòfiles des de la superfície fins a 40 metres de profunditat. Està àmpliament distribuïda per mars càlids, l'Atlàntic central est (Canàries, Àfrica) i oest i l'indo-Pacífic.
Com es reprodueix?
Es reprodueix asexualment, és a dir, sense necessitat de formar gàmetes. Si un tros petit se separa de la resta de l'alga, creix clonalment i dóna lloc a diverses algues més, cosa que multiplica la seva capacitat d'expansió. Pot arribar a créixer 25 mm per dia.
Es pot confondre?
És més llarga que Caulerpa racemosa.
Curiositats
· Caulerpa taxifolia (M. Vahl) C. Agardh, va ser introduïda al Mediterrani Occidental de manera accidental des dels aquaris del Museu Oceanogràfic de Mònaco. Es tractava a més a més, d'una forma del tipus salvatge modificada genèticament per a ser emprada per aquaris de tot el món per les seves conegudes i cridaneres propietats de creixement vegetatiu, fins i tot en aigües fredes. Com a resultat, a partir d'una petita colònia de tot just 1 m2 de superfície el 1984, a finals del 2000 l'alga ja havia colonitzat prop de 131 km2 de fons marins de costes franceses i italianes, des del nivell del mar fins a més de 35 metres de profunditat, amb colònies aïllades a Balears, Sicília i Croàcia.
· Junt amb Caulerpa racemosa (Forsskål) J. Agardh se la considera una alga invasora, perquè forma extenses praderies a zones colonitzades per Posidonia oceanica ((L.) Delile, 1813), és a dir, sobre substrats de sorra i fang, però també sobre roca.
· Es recomana no tocar-la en cas de trobar-ne a les costes catalanes.
Taxonomia
Divisió: Cloròfits, Classe: Ulvoficiae, Ordre: Caulerpales, Família: Caulerpaceae
|