Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 09. Ctenòfors » Callianira bialata es / en

Nom científic: Callianira bialata

Delle Chiaje, 1841

Nom comú:

Grup: 09. Ctenòfors

Tipus paisatge: Immersió en aigües obertes

Fondària:

Mides: Fins a 2-3 cm

Com és?

Ctenòfor de color rosa clar i aspecte gelatinós amb el cos lobulat que recorda l’interior d’una nou. A la meitat inferior del cos té dos apèndixs corniformes que en els exemplars adults tenen la mateixa llargada que el cos. Presenta dos eixos de simetria. Té dos tentacles que pot retraure i que utilitza per caçar. Aquests tentacles tenen unes petites ramificacions anomenades tentiles. Si ens hi fixem, podem veure unes 8 bandes verticals que surten des de la part posterior del cos. En aquestes bandes trobem una mena de paletes natatòries anomenades pintes que es mouen sincrònicament. Tot i això, la seva mobilitat és escassa i viu transportat pels corrents. No té cèl·lules urticants com els cnidaris.

 

On viu?

Sembla que viu al mar Mediterrani i a l'oceà Atlàntic Nord.

 

Com s'alimenta?

La immensa majoria dels ctenòfors s'alimenta de zooplàncton (petits organismes arrossegats pels corrents) i d'ictioplàncton (ous i larves de peix). Posseeixen unes cèl·lules enganxoses als tentacles anomenats col·loblasts amb els quals capturen les preses.

 

Com es reprodueix?

Són organismes hermafrodites, és a dir, posseeixen tant gònades femenines com masculines. Es reprodueixen de manera externa, és a dir, els individus alliberen òvuls i espermatozous a l'aigua on es fecunden i donen lloc a milers d'ous. Tenen un gran poder de reproducció.

 

Curiositats

· Els ctenòfors són capaços de crear llum amb el seu propi cos, aquest fenomen s'anomena bioluminescència, que molts cops es manifesta quan són molestats.

· Un altre fenomen de llum i color que posseeixen, és la iridescència, que consisteix en el fet de reflectir la llum. No té cap funció sinó que és producte del moviment de les pintes; quan aquestes es belluguen reflecteixen la llum i podem veure uns petits flaixos de colors.

· No existeix gaire informació sobre aquesta espècie de ctenòfor en concre, de manera que ens basem en coneixements generals dels ctenòfors més coneguts.

 

Taxonomia

Fílum: Ctenophora; Classe: Tentaculata; Subclasse: Typhlocoela; Ordre: Cydippida; Família: Mertensiidae; Gènere: Callianira

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB