Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 08. Cnidaris - Hexacoral·lis » Calliactis parasitica es / en

Nom científic: Calliactis parasitica

(Couch, 1842)

Nom comú: Cat: Anemone del Bernat ermità; Cast: Anémona del ermitaño; Fr: Anémone parasite

Grup: 08. Cnidaris - Hexacoral·lis

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Fins als 200 m

Mides: Fins a 10 cm

Com és?

Aquesta anemone està composta per un tronc o columna amb base adhesiva i tentacles a la part superior. Les dimensions de la columna solen ser de fins a 5 centímetres de diàmetre del peu, 10 cm d'alçada i fins a 3,5 cm d'ample de la placa bucal en la part anterior, i externament té una coloració marró-groguenca o grisenca amb bandes longitudinals clares. D'altra banda, aquest animal pot presentar fins a 700 tentacles de color pàl·lid translúcid de 3 cm de longitud disposats en 8 cercles al voltant de la placa bucal.  


On viu?

Acostuma a freqüentar els substrats durs i tous, normalment sobre les closques de caragols ocupats per crancs ermitans, en grups de fins a 8 exemplars. S'ha registrat la seva presència fins a profunditats de 200 metres. El seu hàbitat comprèn tota la Mediterrània, encara que també se li troba al mar Adriàtic, Atlàntic oriental del sud de Noruega i Illes Cap Verd, incloent-hi Madeira, a excepció de les Açores.


Com s'alimenta?  

S'alimenta bàsicament de petits organismes marins o de qualsevol altra matèria orgànica, proveïda generalment pel cranc ermità amb el qual s'associa; el cranc ermità s'encarrega de capturar les preses.


Com es reprodueix?

Pot reproduir-se asexualment per divisió o sexualment per producció d'òvuls i esperma.

 
Es pot confondre?  

No hi ha possibilitat de confusió a causa de les seves característiques i al seu estil de vida en simbiosi amb el cranc ermità.


Curiositats

· Estableix simbiosi majoritàriament amb el cranc ermità vermell Dardanus calidus o amb Dardanus arrosor, encara que també pot associar-se a altres hostes del gènere Pagurus. D'aquesta associació, l'anemone rep aliment gràcies al cranc i refugi a la closca, mentre que el cranc rep de l‘anemone protecció enfront del pop, depredador del cranc ermità. Quan el cranc decideix canviar-se de closca, aquest pessiga el disc pedi de l'anemone per extreure-la i emportar-se-la amb ell en la mudança.


Taxonomia

Fílum: Cnidaris, Classe: Anthozoa, Subclasse: Hexacorallia, Ordre: Actiniaria, Subordre: Nyantheae, Infraorden: Thenaria, Superfamília: Acontiaria, Família: Hormathiidae, Gènere: Calliactis

 

Enllaç al glossari

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB