Com és?
És un cranc amb la closca amb forma globosa, ampla per la part posterior i estreta per la part frontal, amb cinc crestes longitudinals amb fileres de protuberàncies de mides variades. Té les pinces aixafades amb una cresta dorsal. Les potes són fines i llises. La coloració és groguenca ataronjada amb taques vermelloses que cobreixen les protuberàncies dorsals. Les pinces tenen taques vermelles i les potes són grogues. Mida de 9 centímetres de llarg i 15 cm d’ample.
On viu?
Es pot trobar a fons sorrencs entre 20 i 100 metres de profunditat. Es distribueix pel Mediterrani i per l'Atlàntic, sobretot la costa del Marroc.
De què s’alimenta?
S’alimenta principalment de mol·luscs amb closca, la qual trenca fent servir les seves pinces.
Com es reprodueix?
Les femelles fresen els seus ous entre juny i setembre.
Es pot confondre?
Gràcies a les taques és un cranc més aviat difícil de confondre. Tot i això el podríem confondre amb el bou, Cancer pagurus, tot i que aquest té la closca més arrodonida i sense protuberàncies. També podríem confondre'ns amb Carcinus maenas, el cranc de mar comú, tot i que aquest té la closca aplanada i és de color verdós.
Curiositats
· En alguns llocs d'Andalusia se l’anomena “Cranc pigat” per la presència de taques vermelloses per tota la closca.
· És comestible, tot i que pel que sembla és més aviat insípid i això en limita l'interès extractiu.
· No el confonguem pel nom comú, ja que altres espècies de cranc, sobretot de zones com Rússia o Alaska, també se'ls anomena "cranc reial".
Taxonomia
Fílum: Arthropoda, Classe: Crustacea, Subclasse: Malacostraca, Ordre: Decapoda, Subordre: Brachyura, Família: Calappidae, Gènere: Calappa |