Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 24. Glossari » · Bivalve es / en

Nom científic: · Bivalve

Nom comú:

Grup: 24. Glossari

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària:

Mides:

Cavitat pal·lial: És una cavitat formada pel mantell. També s’anomena cavitat del mantell. La seva funció és protegir els ctenidis i alguns òrgans sensorials. En aquesta cavitat també desemboquen els conductes reproductors i excretors de l’animal. La gran majoria de bivalvs la tenen tancada i la renovació es fa gràcies a un sifó.

 

Ctenidi: És la brànquia típica dels mol·luscs. Aquesta brànquia, com el seu nom indica, té forma de ploma i està formada per un eix central i dues bandes de filaments, una a cada lateral de l’eix principal. Normalment trobem dos ctenidis. En el cas dels bivalvs però, els ctenidis també tenen funció alimentària. Els bivalvs són animals suspensívors i els ctenidis actuen com uns filtres que retenen les partícules d’aliment de l’aigua i les transporta fins als palps labials. Els bivalvs no tenen ràdula.

 

Glàndula del biso: Es troba situada al peu de l’animal. És la encarregada de produir el biso, uns filaments adhesius molt resistents amb funció fixadora.

 

Mantell: És un òrgan musculós que forma la paret del cos. El mantell és l’encarregat de formar la cavitat pal·lial on es resguarden els ctenidis. A més a més el mantell secreta i forma la closca típica dels mol·luscs. En el cas dels bivalvs les dues meitats del mantell estan unides a la xarnera y soltes per les bores.

 

Múscul adductor: Els bivalvs en tenen dos. La seva funció es obrir i tancar les dos valves de l’animal. Quan aquests músculs es contreuen les valves es tanquen i, quan es relaxen, les valves s’obren.

 

Palp labial: Cada una d’aquestes dues estructures es troben al costat de la boca de l’animal. Els palps labials reben les partícules d’aliment dels ctenidis i tenen la funció de classificar-les abans de transportar-les a la boca. Les partícules que són massa grans es rebutgen, es desprenen dels palps i van a parar a la cavitat pal·lial.

 

Peu: Estructura musculosa aplanada lateralment que, en els bivalvs, té funció excavadora i d’ancoratge.

 

Sifó: Embut muscular que comunica l’exterior amb la cavitat pal·lial. L’aigua entra a la cavitat pel sifó inhalant i surt d’aquesta pel sifó exhalant. El sifó pot tenir funcions molt diverses; la majoria dels bivalvs l’utilitzen per renovar l’aigua de la cavitat pal·lial i així, poder respirar. No obstant n’hi ha d’altres alguns d’ells l’utilitzen com a propulsor per a desplaçar-se.

 

Valva: Cada una de les dues parts o peces que formen la closca de l’animal.

 

Xarnera: És la zona d’articulació o d’unió de les dues valves o peces dels bivalvs.

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB