Com és?
Ascidiella és un gènere amb espècies d’individus solitaris. Poden viure agrupats, units per la base al substrat, però no comparteixen ni túnica, ni atri (cambra) exhalant ni cap estructura corporal. Tots els individus tenen dos sifons (que són forats per on entra i surt l’aigua), un inhalant (d’entrada) i un exhalant (de sortida) que els permet filtrar l’aigua. Aquests estan situats de manera característica: l’inhalant es troba a la part apical i l’exhalant aproximadament a 1/3 de l’altura de l’individu. La mida pot ser molt variable, en funció de quina sigui l’espècie que hem trobat. Majoritàriament, en totes les espècies els individus són transparents (o semitransparents), tot i que algunes espècies (com Ascidiella scabra) poden tenir una lleugera coloració (vermella en l’exemple citat). La túnica (recobriment característic dels ascidis) pot tenir fibres internes que li donin una aparença pilosa.
On viu?
En general les espècies d’aquest gènere tenen preferència per les aigües tranquil·les i poc fondes, com ports, badies o fiords. Viuen ancorades al substrat, que pot ser des de roques, còdols o pedres fins a closques, vaixells o elements artificials. Se les pot trobar a les Illes Britàniques, Noruega i Mediterrani, d’on és originari el gènere i a Nova Zelanda, sud d’Austràlia, Tasmània i l'Índia, zones que ha envaït gràcies al fouling (colonització i vida a les quilles dels vaixells) i als buidatges de tancs de llast (que transporten les larves).
Com s’alimenta?
Els ascidis s’alimenten filtrant aigua. Tenen el sifó inhalant (d'entrada d’aigua) a la part apical del cos, i l’exhalant a la part dorsal, que expulsa l’aigua filtrada, juntament amb els productes d’excreció. Dins de cada individu, l’aigua és filtrada per unes “brànquies”, formades per una faringe perforada (part anterior del tub digestiu). Aquesta faringe, que seria similar a una xarxa o colador, és capaç de recollir les partícules orgàniques i organismes que hi queden atrapats i dirigir-les cap al tub digestiu, on seran processats.
Com es reprodueix?
La reproducció sexual es dóna mitjançant gàmetes (cèl·lules específiques per a la reproducció), que s’alliberen a l’aigua. Generalment els individus de les espècies d’Ascidiella són hermafrodites (tenen ambdós sexes), però amb la particularitat que primer maduren les gònades masculines i posteriorment les femenines, evitant així l’autofecundació. Els gàmetes, una vegada a l’aigua, es troben gràcies a substàncies químiques d’atracció (quimiotaxis).
Es pot confondre?
Algunes espècies d’Ascidiella, com Ascidiella aspersa es podrien confondre amb ascidis del gènere Molgula sp., tot i que aquests últims, generalment, són més petits i, com a caràcter diferencial, tenen els dos sifons a la part apical (superior) del cos, més junts que els d’Ascidiella.
Taxonomia
Fílum: Chordata, Subfílum: Urochordata, Classe: Ascidiacea, Ordre: Enterogona, Subordre: Phlebobrachia, Família: Ascidiidae
Enllaç al glossari
|