Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 19. Tunicats » Aplidium elegans es / en

Nom científic: Aplidium elegans

Giard, 1872

Nom comú: Cast: Fresa de mar; Eng: Sea-strawberry; Fr: Fraise de mer; It. Fragola di mar; De: See-Erdbeere

Grup: 19. Tunicats

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Fins a 50 m

Mides: Fins a 10 cm

Com és?

És un ascidi colonial, és a dir, el que veiem són molts individus (zooides) que viuen conjuntament i que estan envoltats per una túnica perforada comuna. Trobem dos tipus d’orificis, uns més petits (sifons inhalants) amb 8 lòbuls blancs que els envolten per on entra l’aigua i uns més grans (sifons exhalants) per on surt. Mesura entre 3 i 8 cm aproximadament. Té aspecte carnós i el seu color varia del taronja al rosa.

 

On viu?

Aquesta colònia viu adherida sobre substrats durs com les roques, en posició horitzontal o vertical. Normalment es troba des dels 5 als 25 metres, però s’han trobat exemplars fins als 50 m de profunditat. Es troba al Mediterrani occidental i a la costa de l’Atlàntic.

 

Com s’alimenta?

Tots els ascidis són filtradors. L’aigua entra pel sifó inhalant gràcies a uns pèls que l’envolten i que creen un corrent, llavors l’aigua passa per una brànquia en forma de cistell on les partícules transportades queden retingudes i surt pel sifó exhalant. Tenen el mateix sistema per a alimentar-se, per a respirar i per a reproduir-se.

 

Com es reprodueix?

Tenen dues maneres de reproduir-se, sexualment i asexualment. La reproducció sexual es basa en l’hermafroditisme, cada individu té els dos sexes, però no es pot autofecundar. La fecundació és interna i indirecta, és a dir, trobem fase de larva nedadora. La reproducció asexual es dona per gemmació, és a dir, la colònia creix i arriba un punt que es fragmenta voluntàriament; aquest fragment dóna una nova colònia.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb una espècie del mateix gènere, Aplidium nordmanni. Es diferencien perquè Aplidium nordmanni forma estructures més tubulars i és més gran (mesura 20 cm de diàmetre i uns 10 cm d’altura), a més a més els sifons inhalants d’Aplidium nordmanni tenen sis lòbuls i els d’Aplidium elegans en tenen 8. També s’hi assembla Morchellium argus, però es diferencia fàcilment perquè és un ascidi pedunculat.


Curiositats

· El gènere Berghia menja Aplidium elegans quan se’ls posa en aquaris.

· També se’l coneix com a Sydnyum elegans.

· Tot i que a primer cop d’ull els ascidis s’assemblen molt a les esponges són grups totalment diferents. Els ascidis formen part dels urocordats, un grup germà dels vertebrats.

 

Taxonomia

Filum: Chordata, Subfilum: Urochordata, Classe: Ascidiacea, Ordre: Enterogona, Família: Polyclinidae, Gènere: Aplidium

 

Enllaç al glossari

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB