Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Baboses marines » Aglaja tricolorata es / en

Nom científic: Aglaja tricolorata

Renier, 1807

Nom comú:

Grup: 14. Mol·luscs - Baboses marines

Tipus paisatge: Immersió en sorra

Fondària: Entre 20 i 45 m

Mides: Fins a 7 cm

Com és?

Els individus d’aquesta espècie arriben a grandàries de fins a 7 centímetres. Són animals amb coloració marró fosca en la qual destaquen sovint unes taques blanques, arrodonides, distribuïdes al llarg de tot el cos i de major mida a la part posterior. També hi ha individus, però de coloració gairebé negra. La regió anterior del cos, formada per l’escut cefàlic que ocupa la meitat del cos de l’animal, es caracteritza per la presència de dos lòbuls laterals la vora posterior dels quals és blanca. Els parapodis són de mida gran i cobreixen gairebé tot l’escut cefàlic. En la zona caudal o posterior, el mantell presenta dos lòbuls, i el situat a l’esquerra es projecta a través d’un filament fi i extensible que pot arribar a longituds d’alguns centímetres. La vora dels dos lòbuls i el marge del filament són de color blanc. El color del peu és marró molt fosc, gairebé negre, amb unes suaus irisacions blavoses i presenta dos palps a la zona anterior lleugerament corbats enrere, amb una vora també blanca.

 

On viu?

La majoria de representants de la família Aglajidae viuen en substrats tous, com sorra, fang o concentracions calcàries en els que s’enterren, entre els 10 i 45 metres de profunditat. Es tracta d’una espècie eminentment mediterrània, havent-se localitzat a la Mar Adriàtic, al Mediterrani de França i a Malta. També s’ha trobat a la península Ibèrica, des de Huelva fins a Catalunya.

 

Com s’alimenta?

S’alimenten de poliquets, nemertins i mol·luscs. Aquesta espècie té la particularitat que no presenta ràdula i és capaç d’engolir totalment les seves preses amb un bulb bucal que pot projectar cap a l’exterior.

 

Com es reprodueix?

És freqüent trobar dos o més individus desplaçant-se en fila, units per les regions cefàliques. Es creu que pot tractar-se d’un comportament reproductor en fase de còpula, però a causa dels hàbits enterradors de l’espècie, es desconeixen molts detalls de la seva biologia. La posta d’ous, de color blanquinós, està formada per una massa gelatinosa i allargada, d’uns 8 o 10 cm de longitud i es fixa al substrat amb un cordó prim.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb Philinopsis depicta, espècie també mediterrània i de coloració força variable, amb alguns individus de tonalitats marrons i taques blanques. P.depicta però, sovint mostra dues bandes de color grogenc i blavós a la vora dels lòbuls, que són absents en A.triclolorata.



Curiositats

· Es tracta d’una espècie que no presenta ràdula.

· És una espècie força difícil de trobar.

 

Taxonomia

Fílum: Mollusca, Classe: Gastropoda, Subclasse: Heterobranchia, Infraclasse: Opisthobranchia, Ordre: Cephalaspidea, Superfamília: Philinoidea, Família: Aglajidae, Gènere: Aglaja

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB