La Caulerpa racemosa, un convidat exòtic al Mediterrani
V JORNADES DEL MAR I EL FONS MARÍ: Espècies Invasores
A la tercera sessió, el dia 21 d’Abril, de les V JORNADES DEL MAR I EL FONS MARÍ a l’aula Magna de la Facultat de Biologia parlarem de les espècies invasores. La riquesa d’espècies és un dels grans valors de la Biosfera, actualment amenaçada per un increment de les extincions, un procés irreversible. Una de les principals causes d’aquest fet és l’acció d’espècies invasores, degut al impacte en la dinàmica de les poblacions i sobre l’estructura de la comunitat on s’introdueixen.
El transport marítim és un dels mitjans d’introducció d’espècies invasores més coneguts i més preocupants a nivell internacional. Els vaixells deixen anar les aigües de llast lluny del seu lloc d’origen juntament amb tots els organismes que es troben en elles, provocant la introducció d’espècies exòtiques que, en molts casos, proliferen i suposen una amenaça per la biodiversitat autòctona.
El Conveni de la Diversitat Biològica (Rio de Janeiro, 1992) obliga als seus signataris a prevenir i mitigar les invasions biològiques, i moltes altres entitats governamentals estan plantejant plans d’actuació per afrontar aquesta amenaça. En les V Jornades sobre el Mar i el Fons Marí no volem deixar passar l’oportunitat de tractar un dels temes més preocupants pel que fa a la conservació de la riquesa de les nostres aigües i aprofitar l’ocasió per mostrar, una vegada més, les meravelles aquàtiques que tan mereixen ser respectades.
Començarem amb El Océano viviente de la sèrie documental “La España Salvaje”. El Planeta Terra perfectament podria ser anomenat Planeta Oceà, donat que són els oceans els que cobreixen dues terceres parts de la seva superfície. La biodiversitat que amaguen les seves aigües és tan gran que no es pot descriure només amb paraules. És per això que les imatges i la narració del documental “El Océano viviente” ens ajudaran a comprendre aquest món submarí tan fascinant i desbordant de vida, a conèixer les estratègies de supervivència dels seus habitants, com s’alimenten i reprodueixen... un viatge per les profunditats.
Continuarem amb el Dr. Manuel Ballesteros que ens introduirà al món de les invasions d’espècies exòtiques en les aigües del Mediterrani i els riscos que comporta en la conservació de la seva biodiversitat.
Finalment conclourem amb un documental que ens permetrà conèixer de ben a prop la problemàtica del tema. En aquest cas es tracta de les aigües del riu Ebre, tan a nivell de la seva desembocadura com en el curs mig, però són perills extrapol·lables al medi marí. El ritme frenètic de reproducció d’aquestes espècies foranes, la inexistència de depredadors naturals, la forta pressió de competència sobre les espècies autòctones, fa que ens haguem de mantenir alertes i prenguem mesures davant del perill de perdre part de la biodiversitat del nostre planeta.
|