Els esculls de coral, els primers afectats per l'acidificació
Uns oceans amb una acidesa mai abans vista
Dos investigadors catalans de l'Institut de Ciències del Mar, Carles Pelejero i Eva Calvo, junt amb un col·lega australià, acaben de publicar a la revista "Trends in Ecology ans Evolution" una revisió sobre els diversos articles que preveuen uns oceans més àcids en el futur. A partir de registres fòssils l'estudi demostra que els nivells actuals d'acidesa dels oceans no s'havien produït com a mínim en els últims 20 milions d'anys. Però el pitjor és que si no hi ha un canvi radical en les emissions dels gasos que provoquen l'escalfament de la terra com el CO2, a finals de segle l'acidesa dels mars arribarà a nivells desconeguts en els últims 40 milions d'anys. Les baixades del ph poden semblar insignificatives, però a hores d'ara aquest procés es produeix a una velocitat 100 cops superior al que es creu que havia estat normal abans de l'era industrial. L'oceà absorbeix un 30% del CO2 que genera l'ésser humà, però com que a hores d'ara la producció és tanta, els mars no donen a l'abast. El resultat és una pujada en els nivells d'acidesa que posa en perill qualsevol vida relacionada amb la calç. A part de grups d'animals com els crustacis, els mol·luscs o els coralls, els altres grans perjudicats per uns nivells d'acidesa creixent seran el zoo i el fitoplàncton, la base de la cadena alimentària als oceans.
Si voleu revisar articles anteriors sobre aquesta temàtica, us recordem que ja vam publicar la notícia sobre un estudi que explicava que en un ambient més àcid els peixos perden l'orientació. Fa un any, un grup de científics van signar una declaració a Mònaco per cridar l'atenció sobre el fenòmen de l'acidificació dels oceans.
|