Caulerpa racemosa a l'arxipèlag de Cabrera
Les salpes es mengen la Caulerpa racemosa
Acaba d'aparèixer un raig d'esperança davant l'arribada de l'alga invasora Caulerpa racemosa a la costa catalana, una notícia de la que ja us hem parlat abans en aquesta web. Sembla que el peix vegetarià popularment conegut com a Salpa (Sarpa salpa) es menga de forma preferent la Caulerpa. Això és almenys el que demostra un estudi que està realitzant el CSIC junt amb la Fundación Biodiversidad del Ministerio de Medio Ambiente, Rural y Marino. L'estudi porta per títol: “Invasión del Parque Nacional del Archipiélago de Cabrera por algas introducidas: dinámica de la invasión y efectos sobre las comunidades bentónicas”. Dirigit per Enric Ballesteros del CEAB-CSIC, l'estudi se centra en tres espècies d'algues invasores: la Caulerpa racemosa, la Lophocladia lallemandii i la Womersleyella setacea, i ha consistit en fer un seguiment durant 4 anys de la seva distribució i expansió a l'arxipèlag de Cabrera, al sud de Mallorca.
Aparentment l'alga més complicada de combatre, a partir del que diu l'estudi, és la Lophocladia lallemandii. Aquesta alga, que es distribueix entre els 5 i els 35 metres de profunditat, desplaça les algues fotòfiles i hemiesciòfiles i també les plantes autòctones com la Posidonia oceanica d'aquesta zona. En el cas de la Lophocladia els científics han observat a més que es reprodueix de forma sexual, cosa que afavoreix una ràpida expansió i complica enormement el seu control.
Pel que fa a la Caulerpa racemosa, l'estudi ha constatat una distribució en una franja d'entre els 25 i els 50 metres de fondària. El creixement seria però només vegetatiu i no sexual. La dispersió de la Caulerpa es veuria afavorida, per tant, pel trencament en trossos més petits que els corrents marins poden dispersar, un fet afavorit per la pesca i que s'hauria de tenir molt en compte. La bona notícia és que les Salpes podrien controlar l'expansió de l'espècie, donat que els científics han observat que aquest peix, el principal herbívor del Mediterrani, es menga amb entusiasme la Caulerpa, alga que prefereix davant d'altres d'autòctones. L'altra espècie que consumeix Caulerpa racemosa és l'eriçó de mar comú (Paracentrotus lividus), però només en zones on tot just ha començat la colonització. Pel que sembla seria incapaç de controlar l'expansió en llocs on ja s'ha instal·lat la Caulerpa racemosa.
Finalment la Womersleyella setacea es desenvoluparia sempre per sota dels 25 metres i podria alterar les comunitats de coral·lígen i algues hemiesciòfiles, però de moment tampoc s'ha observat que es reprodueixi de forma sexual.
Us hem adjuntat un PDF d'una presentació en anglès de l'Enric Ballesteros sobre les algues invasores i el seu control.
Lophocladia lallemandii, una de les algues invasores
La Lophocladia ofega les Cystoseires
Una Pinna nobilis recoberta per dues espècies a l'hora, Lophocladia i Caulerpa
|