Els oceans es moren de gana
En l'últim informe que acaba de publicar l'ONG Oceana, amb el títol "Oceans famolencs. Que passarà quan les preses hagin marxat?", aquesta organització ecologista explica els perills a que s'enfronta l'ecosistema marí per culpa de la sobrepesca. El problema principal és que les preses dels grans depredadors estan minvant de forma considerable. I els científics sembla que comencen a trobar grans depredadors amb problemes de malnutrició, un fet que els debilita davant d'infeccions i en certs casos els impossibilita la reproducció.
Segons Oceana, la demanda creixent de grans predadors per al consum humà, com el salmó o la tonyina, molts d'ells engreixats en captivitat, ha fet créixer l'aqüicultura de forma exponencial. Però per donar de menjar a tots aquests peixos cal pescar-ne de més petits que es converteixen en olis o farines. El resultat final és que molts depredadors ja no troben l'aliment suficient als mars del món, un fet que segons l'ONG ens portarà aviat a veure uns oceans famolencs.
Les solucions a aquest panorama passen, segons l'ONG, per una gestió real que respecti l'integritat de l'ecosistema marí, per la prohibició de noves pesqueries d'espècies que són preses dels depredadors, per l'establiment de quotes de pesca conservacionistes, per donar prioritat en aquestes quotes a les necessitats dels depredadors naturals i posar a l'home en segon terme, per establir vedes quan les poblacions de certes espècies vagin a la baixa per efectes climàtics o naturals i finalment que es protegeixin les zones de cria, tant de les espècies que són preses naturals com dels seus depredadors.
|