L'alga fotografiada a Palamós, a uns 12 metres de fondŕria
Algues mucilaginňses amenacen la vida del fons marí
Des de fa unes setmanes que el fons del mar a Catalunya està recobert a molts llocs d'una alga filamentosa o mucilaginosa que recobreix parts importants del substrat. Pel que sembla es podria tractar de tres espècies diferents d'algues:
Es tractaria de Nematochrysopsis marina, Chrysonephos lewisii i Acinetospora crinita. Les primeres dos pel que sembla són més comuns a la primavera i són les que apareixerien en fondàries de fins a 20 metres. Acinetospora crinita seria més comú en aigües més profundes, per sota dels 20 metres i fins als 30 o 40 metres.
El problema més important, tal com indiquen estudis a França per part de l'Institut de Biodiversitat i Ecologia marina, l'IMBE, és el procés de "esblanqueiment", el que en anglès es coneix com a "bleaching", que produeix el recobriment massiu de tot el que es coneix com a vida bentònica, la que viu sobre el fons marí i que en molts casos no es pot traslladar. Estaríem parlant sobretot de coralls durs i tous (les gorgònies sobretot), d'esponges, de tunicats i de briozous. Al quedar recoberts els pòlips dels coralls per aquesta alga, la colònia no es pot alimentar i pot acabar morint per inanició.
Els motius d'aquests creixements massius d'algues mucoses sembla que estaria relacionat amb l'arribada de la primavera, quan degut a una major insolació totes les algues creixen amb força, però en aquest cas, la temperatura de l'aigua, més alta de l'habitual podria ser el factor que explicaria l'abundància massiva. Creixements com els que s'estan observant aquests dies podrien ser resultat del escalfament global impulsat pel canvi climàtic. El punt àlgid de la presència d'aquestes algues sembla que s'assoliria als voltants del mes de juliol.
Les gorgňnies pateixen de forma acusada l'efecte d'aquestes algues
|