Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Boops boops es / en

Nom científic: Boops boops

(Linnaeus, 1758)

Nom comú: Cat: Boga; Cast: Boga; Eng: Bogue; Fr: Bogue

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió en praderia, Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 300 m

Mides: Fins a 36 cm

Com és?

És un peix amb el cos allargat, amb boca petita i ulls proporcionalment grans, té la boca arrodonida. Una sola filera de dents petites a cada mandíbula. Té una tonalitat blava-verdosa o blava-grisàcia amb algun toc groguenc molt subtil. Té una taca fosca petita a la base de les aletes pectorals. Línia lateral corba i fosca, amb 2 o 3 línies més rectes per sota també fosques. Mida mitjana compresa entre 15 i 20 centímetres, podent arribar (en el cas del mascle) fins a una mida màxima de 36 cm (sobretot a l’Oceà Atlàntic).

 

On viu?

Podem trobar aquesta espècie a l’oceà Atlàntic (des de Noruega fins a Angola passant per les illes Canàries), al Mediterrani i al Mar Negre. Freqüenta sobretot aigües obertes intermèdies, tot i que es pot trobar entre els 2 i els 300 metres de profunditat. S’aproxima a la costa i li agraden les zones de Posidònia. Viu formant bancs bastant nombrosos i, és a l’estiu, quan podem veure a Boops boops més pròxima a la costa.

 

Com s’alimenta?

És una espècie omnívora, alimentant-se d’algues, crustacis i plàncton. Sembla ser que els juvenils són més carnívors que els adults, que són més herbívors. També és freqüent veure’ls alimentant-se de tota mena de restes orgàniques, cosa que converteix aquesta espècie en una espècie de poc valor comercial, tot i que, depenent de la zona és habitual la seva pesca.

 

Com es reprodueix?

La reproducció sol tenir lloc entre els mesos d’Abril i Maig. Els individus arriben a la maduresa sexual el primer any de vida i, com la majoria de peixos, té una reproducció externa, és a dir, mascles i femelles alliberen els seus gàmetes (cèl·lules sexuals equivalents als espermatozous i als òvuls humans) a l’aigua on es produeix la seva fecundació. Les postes floten.

 

Es pot confondre?

Pot confondre’s amb l'anxova Engraulis encrasicholus o amb la sardina Sardina pilchardus, tot i que Boops boops té el cos una mica més arrodonit i robust que aquestes dues espècies (sobretot amb comparació amb l’anxova que és bastant més esvelta). A més a més, les anxoves i les sardines formen bancs més compactes i més coordinats que Boops boops.

 

Curiositats

· A les zones en la que es pesca aquesta espècie, els vaixells (que pesquen a la nit) atreuen els bancs amb uns focus, simulant que es fa de dia (hora a la qual aquestes espècies pugen a superfície a menjar) i els capturen amb xarxes d’encerclament. Com ja hem mencionat, però, no és una espècie molt valorada

· L'any 2014 es va trobar, per primer cop, presència de microplàstics als intestins d’individus d’aquesta espècie procedents de les illes Balears.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Subfílum; Vertebrata, Classe: Actinopterigii,  Ordre: Perciformes,  Família: Sparidae,  Gènere: Boops

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB