Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 05. Esponges » Leucosolenia variabilis es / en

Nom científic: Leucosolenia variabilis

(Haeckel, 1870)

Nom comú:

Grup: 05. Esponges

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 10 m

Mides: Fins a 2-3 cm

Com és?

Esponja formada per una xarxa basal de tubs de paret fina i dels que sorgeixen més tubs erectes molt nombrosos, d'uns 2 centímetres d'alçada i que contenen un òscul a la part més distal. És de color blanc, gris  o groc.

 

On viu?

Habita en aigües poc profundes. Viu sobre alguns bivalves, ascidis i roques horitzontals. Pot localitzar-se també en substrats fangosos, per això conté els tubs osculars tan llargs. Es localitza des de l'Àrtic fins al Mediterrani.

 

Com s’alimenta?

Totes les esponges s'alimenten per mitjà de la filtració. L'aigua carregada de partícules penetra a través dels porus. Les partícules aptes per l'alimentació són digerides intracel·lularment, i les inorgàniques com els grans de sorra s'expulsen per un canal exhalant.

 

Com es reprodueix?

Pot presentar reproducció sexual i asexual. La majoria d'esponges són hermafrodites, tot i que existeix una gran variabilitat, fins al punt que en una mateixa espècie podem trobar tant individus hermafrodites com dioics, és a dir, amb sexes separats.

 

Es pot confondre?

Donades les seves característiques no es confon amb altres espècies.

 

Curiositats

· Donada la totipotència de les seves cèl·lules, totes les esponges poden reproduir-se asexualment a partir de fragments.

· Les esponges produeixen una gran varietat de toxines i antibiòtics que emprèn per evitar la depredació i la competència pel substrat.

 

Taxonomia

Fílum: Porifera, Subfílum: Cellularia, Classe: Calcarea, Subclasse: Calcaronea, Orden: Leucosoleniida, Família: Leucosoleniidae, Gènere: Leucosolenia

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB