Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 05. Esponges » Dysidea fragilis es / en

Nom científic: Dysidea fragilis

(Montagu, 1818)

Nom comú: Eng: Goosebump sponge; Fr: Eponge mie de pain mouillée

Grup: 05. Esponges

Tipus paisatge: Immersió en coves

Fondària: Fins als 40 m

Mides: Fins a 30 cm

Com és?

És una esponja lobulada que pot arribar a ocupar una superfície d’aproximadament 30 centímetres. Té petites projeccions d’uns 1,5 mil·límetres de llarg que li donen un aspecte característic. La seva superfície està plena d’orificis d’uns 5 mm de diàmetre, per on expulsa l’aigua. Presenta esquelet. La seva coloració és variable, va des de tons grisencs, passant per marrons, fins a blancs.

 

On viu?

Viu fixada a sòls rocosos a una profunditat d'entre 14 i 40 metres. Es distribueix per l'Atlàntic i el Mediterrani i és molt abundant. També es troba dintre de grutes a menys fondària.

 

Com s'alimenta?

Són animals filtradors. L'esponja absorbeix l'aigua per uns porus microscòpics que té a la superfície i la condueix per uns canals interiors on es recullen les partícules alimentàries. Un cop fet això l'aigua s'expulsa per un gran orifici i es llança a certa distància per a assegurar que no es filtri de nou. S'alimenta principalment de matèria orgànica en suspensió i dels microorganismes procedents del plàncton.



Com es reprodueix?

Són individus hermafrodites que tenen reproducció sexual i asexual per gemmació, és a dir, es formen unes prominències sobre l'individu progenitor que, en créixer i desenvolupar-se, poden separar-se i formar una nova esponja. En la reproducció sexual els espermatozoides entren pels porus i a l'interior es produeix la fecundació. Té una gran capacitat de regeneració.



Es pot confondre?

Es pot confondre amb Dysidea avara.

 

Curiositats

· El nudibranqui Hypselodoris villafranca s'alimenta d'aquesta esponja.

· Certes espècies d'amfípodes i de Caprella sembla que també viurien associats a aquesta esponja.

 

Taxonomia

Regne: Animalia, Fílum: Porifera, Classe: Demospongiae, Subclasse: Ceractinomorpha, Ordre: Dictyoceratida, Família: Dysideidae, Gènere: Dysidea 

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB