Com és?
És un organisme sèssil i amb una closca prima molt fràgil, triangular i allargada. Les valves són simètriques, sense dents i transparents en els extrems, normalment recobertes d’escates grans i sortints que romanen en els exemplars adults. El color d’aquest mol·lusc sol ser d’un to marronós pràcticament vermell. L’interior de la petxina és brillant i presenta una cicatriu procedent del peu modificat. Presenta una sèrie de septes molt petits a l’extrem de la closca que són usats per oxigenar les brànquies mitjançant la circulació de l’aigua.
On viu?
Es troba en hàbitats amb un substrat dur prop de la costa, sobretot en esquerdes de roca. Pinna rudis es manté de forma vertical sobre el substrat gràcies a uns filaments anomenats bisus que es fixen a un sediment de la superfície. Viu fix i un terç de la closca es troba submergida sota el substrat. És present en les zones més càlides del Mar Mediterrani, però hi és poc freqüent. És molt més abundant a les costes de l’Atlàntic oriental i també al Mar del Carib.
Com s’alimenta?
Són organismes sedimentívors; utilitzen els sifons com a aspiradors de sediments.
Com es reprodueix?
Espècie hermafrodita, amb un desenvolupament inicial de la fase masculina i desenvolupament femení posterior. Es reprodueix de manera sexual, amb la intervenció d’òvuls i espermatozoides. La reproducció es dóna principalment en els mesos d’estiu, tot i que poden existir més períodes reproductius.
Es pot confondre?
És fàcil confondre Pinna rudis amb Pinna nobilis, sobretot en exemplars joves. Cal diferenciar-les tenint en compte que Pinna nobilis habita substrats més sorrencs mentre que Pinna rudis viu en sòls més rocosos. També cal destacar que les cares exteriors de Pinna nobilis presenten més d’una vintena de turons i crestes.
Curiositats
· És una espècie amenaçada a causa de la contaminació, la pesca i el col·leccionisme.
· És una espècie endèmica del Mediterrani que pot sobrepassar els 20 anys d’edat.
Taxonomia
Fílum: Mollusca, Classe: Bivalvia, Subclasse: Pteriomorphia, Ordre: Pterioida, Superfamília: Pinnoidea, Família: Pinnidae, Gènere: Pinna |