Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Sparisoma cretense es / en

Nom científic: Sparisoma cretense

(Linnaeus, 1758)

Nom comú: Cat: Peix Lloro, lloro vermell, vella, Cast: Vieja, loro viejo; Ang: Parrotfish, Fr: Perroquet, Poisson-perroquet, It: Pesce papagallo, Po: Papagaio-velho

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Fins als 40 m

Mides: Fins a 50 cm

Com és?

És un peix que mesura entre 20 i 30 centímetres de llargada, però pot arribar a fer fins 50 cm. Tenen el cos ovalat i comprimit, cobert d'escates grans. El cap té una forma cònica i els ulls són petits i estan a prop del perfil superior. Les dents estan fusionades en quatre plaques que, unides de dues en dues, prenen una aparença semblant a la del bec d'un lloro. La coloració és diferent entre sexes. Els mascles són de color gris, amb una taca negre a tots dos costats del cos, darrere del cap; les femelles tenen una coloració molt cridanera en la que predomina el vermell sobre el gris i el groc. Durant l'època de reproducció els colors són més vius. L'aleta dorsal és d'una alçada homogènia, les pectorals són curtes i la caudal és rodona.

 

On viu?

Viu normalment en fons rocallosos o rocallosos-arenosos, i a prop de zones amb algues. Es pot trobar, sobretot, en els primers 50 metres de profunditat, però poden arribar als 100 metres de fondària. Té una àmplia distribució; es troba des de Portugal, incloent-hi les Açores i Madeira, fins a les Canàries i el Senegal. També a la Mediterrània, sent més freqüent a les costes orientals i meridionals.

 

Com s'alimenta?

Són omnívors, s'alimenten d'algues que viuen incrustades sobre les roques, sobretot de Cystoseira abies-marina (S.G. Gmelin) C. Agardh i dels petits invertebrats que es troben associats amb les algues. 

 

Com es reprodueix?

Es creu que la reproducció es produeix entre juliol i setembre, en funció de les condicions ambientals. Les femelles poden desovar diferents vegades durant l'època de posta, sobretot entre agost i setembre.

 

Curiositats

· Acostuma a viure en petits grups de 5 a 8 individus, però es pot agrupar en bancs més grans.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Subfílum: Vertebrata, Infrafílum: Gnasthostomata, Classe: Actinopterygii, Ordre: Perciformes, Subordre: Labroidei, Família: Scaridae, Gènere: Sparisoma

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB