Com és?
Peix amb el cos aplanat dorsoventralment. Té una boca horitzontal molt ampla amb la mandíbula inferior prominent, protràctil i amb dues fileres de dents fortes i còniques. Presenten les aletes dorsals amb una part espinosa i una altra tova oposada a l'aleta anal. Les aletes pectorals són molt grans. El cos pot fer entre 150 i 200 centímetres. Té una coloració variada, podem trobar-los d'un color fosc amb tons vermells o de color verd grisós.
On viu?
Aquesta espècie la trobem en fons normalment fangosos a una profunditat entre 30-150 metres, encara que pot arribar fins als 500 m. Viu en fons rocosos amb molta vegetació, ensorrat per camuflar-se i atrapar les preses.
Com s'alimenta?
Lophius piscatorius Linnaeus, 1758 és una espècie carnívora. Es camufla a la sorra o entre les algues, on mitjançant un lòbul que té a la part dorsal atrau les preses i les apropa a la boca. Quan són prou a prop, els salta a sobre i se'ls empassa sencers. S'alimenta d'altres peixos, crustacis, etc. La morfologia de la seva boca es caracteritza perquè les seves dents van cap enrere per assegurar-se que la presa no escapa.
Com es reprodueix?
El mascle és més petit que la femella. La maduresa sexual es produeix als sis anys. El mascle se subjecta a la femella amb la boca i es produeix la fecundació, a continuació s'alliberaran els ous. És una posta molt particular, ja que els emboliquen en una massa gelatinosa envoltada d'una cinta violàcia de fins a 1 metre d'ampla i 10 m de longitud que acaba trencant-se i alliberant els ous.
Es pot confondre?
Només es pot confondre amb Lophius budegassa, però es diferencia en la quantitat de radis de l'aleta dorsal i pel color. L'habitat a vegades també pot ajudar a discernir les espècies, donat que L.piscatorius es considera que prefereix fons rocallosos, mentre que L.budegassa els prefereix sorrencs.
Curiositats
· En anglès els peixos d'aquesta família se'ls coneix com a "angler fish", peixos pescadors. El nom es deu al lòbul frontal que aquests peixos, igual que si es tractés d'una canya de pescar, fan servir per atraure les seves preses fins a la boca.
· És un peix molt valorat a nivell culinari perquè la seva carn és molt gustosa.
Taxonomia
Fílum: Chordata, Subfílum: Vertebrata, Classe: Osteichthyes, Ordre: Lophiiformes, Família: Lophiidae, Gènere: Lophius |