Com és?
Forma colònies, generalment atapeïdes, d'individus (anomenats zooides) independents, molt pròxims entre si. Els zooides són cilíndrics, gelatinosos, arriben a 1 centímetre d'alçada, translúcids de color groguenc, ataronjat o, normalment, blanquinós. Se'n poden veure els òrgans interns. A les brànquies tenen de 5 a 8 fenedures.
On viu?
Espècie comuna, des de 0 a 40 metres, apareix sobre diversos fons durs (roquissars, objectes enfonsats, etc.) ombrívols o mitjanament ombrívols, i poc batuts. També es troba en praderies marines i al domini coral·ligen. No és gaire exigent pel que fa a la qualitat de l'aigua, però és sensible a les temperatures altes. La podem trobar al Mediterrani i a l'Atlàntic.
Com s'alimenta?
S'alimenta de la matèria orgànica en suspensió: algues, detritus, plàncton, matèria inorgànica, etc. Els tunicats creen un corrent d'aigua que filtren, ja que l'aliment queda enganxat en una mucositat que segreguen. Aquesta va cap a l'aparell digestiu.
Com es reprodueix?
A més de la reproducció sexual, en el cas dels ascidis d'aquest gènere, es dóna una forma de reproducció asexual mitjançant gemmació que té gran rellevància. A la base dels zooides es desenvolupen uns estolons o protuberàncies que s'estenen pel substrat i dels que, a determinades distàncies, sorgeix un nou zooide. Amb el pas del temps s'arriben a formar colònies senceres mitjançant la gemmació, amb grups poc densos de zooides.
Es pot confondre?
Al Mediterrani existeixen, com a mínim, tres espècies d'aquest gènere. És freqüent trobar organismes de Pycnoclavella spp. al costat dee Clavelina dellavallei (Zirpoli, 1925) i Clavelina lepadiformis (Müller, 1776). Aquestes últimes tenen zooides clarament majors i de 10 a 17 fenedures branquials.
Curiositats
· A gairebé tota la bibliografia es troba amb el nom de Clavelina nana Lahille, 1890, ja que el nom actual se li va posar fa poc temps.
· És una espècie que podrem trobar amb facilitat quan l'aigua és més freda, entre desembre i març.
Taxonomia
Fílum: Chordata, Subfílum: Tunicata, Classe: Ascidiacea, Ordre: Enterogona, Subordre: Aplousobranchia, Família: Clavelinidae, Gènere: Pycnoclavella
Enllaç al glossari |