Com és?
Alga erecte, arborescent, calcificada, articulada, molt ramificada dicotòmicament (cada eix es divideix en dues parts iguals) i regularment. De 2 a 5 centímetres d'alçada. Sovint forma mates molt denses. Es fixa al substrat per un disc diminut. Cada branqueta és cilíndrica, de 2 a 5 vegades més llarga que ampla i té un porus a l'extrem. Les branques es troben totes a la mateixa alçada, fet que li confereix un aspecte retallat i compacte. Color rosat vermell amb les puntes més clares. Els individus adults són blanquinosos. Per primavera presenta cossos reproductors als extrems de les branques. Són rodons, en forma de baldufa o de fus dels quals sorgeixen 2 o 3 branquetes iguals a la de la resta de l'alga.
On viu?
Espècie molt comuna, des d'aigües superficials fins a uns 30 metres de profunditat. Es presenta en fons rocosos, ben il·luminats i poc batuts. També és molt corrent que aparegui sobre algues, en especial, Cladostephus sp. i en rizomes de Posidonia oceanica ((L.) Delile, 1813). Al Mediterrani occidental i l'Adriàtic nord, al llarg de les costes de Grècia, nord de Turquia, Líban, Israel i Algèlia, així com a l'Atlàntic, Mar Negre, Índic, Pacífic, Canal de la Mànega i rarament al Mar del Nord. Espècie cosmopolita.
Quan es pot trobar?
Espècie present durant tot l'any, encara que amb una certa davallada als mesos d'estiu.
Com es reprodueix?
Com totes les floridofícies, té un cicle complex que presenta tres formes vitals, una d'aquestes és sempre paràsita de l'individu que la origina.
Curiositats
· Chreonema sp. és una alga, també coral·linàcia, paràsita de Jania rubens (Linné) Lamouroux 1816 entre d'altres.
· Aquesta espècie és recollida a mà en algunes regions del Mediterrani per al seu ús en medicina tradicional a causa de les seves propietats antihelmíntiques (en contra de cucs i similars).
· En alguns llibres o guies antics es pot trobar amb el nom de Corallina rubens (L.).
Taxonomia
Regne: Plantae, Subregne: Biliphyta, Divisió: Rhodophyta, Subdivisió: Rhodophytina, Classe: Florideophyceae, Subclasse: Corallinophycidae, Ordre: Corallinales, Família: Corallinaceae, Subfamília: Corallinoideae, Tribu: Janieae, Gènere: Jania |