Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 19. Tunicats » Botrylloides sp es / en

Nom científic: Botrylloides sp

Nom comú:

Grup: 19. Tunicats

Tipus paisatge: Immersió poc fonda, Immersió observant la vida de sota les pedres

Fondària:

Mides: Individus fins a 15 mm; colònies fins a 10 cm

Com és?

Les espècies del gènere Botrylloides créixen formant colònies (agrupacions d’individus), generalment amb molts individus (més de 10), recobertes d’una túnica gelatinosa llisa. Els individus poden arribar a fer 15 mil·límetres, i les colònies fins a 10 centímetres.  Majoritàriament, els individus es disposen formant dues rengleres paral·leles, de manera que la colònia té una forma allargada i sinusoide. Solen tenir un color groguenc, ataronjat o grisós, però no molt vistós. Viure en colònia comporta una sèrie de repercussions, la més important, la reducció de la mida. Cada individu de la colònia té la morfologia bàsica d’un individu solitari, però en petit. Això significa, dos sifons (forats d’entrada i de sortida d’aigua) unes “brànquies” (faringe perforada) que actuen com a sistema de filtre de l’aigua i com a sistema respiratori, un tub digestiu i unes gònades per a reproduir-se. Tots els ascidis tenen una túnica que els recobreix el cos, i que en aquest cas és compartida amb els individus de la colònia.

 

On viu?

És un gènere que forma colònies incrustants, és a dir, fortament adherides al substrat que colonitzen. Aquest, pot ser des de roques bentòniques fins a cascs de vaixells (mètode que els pot servir per a dispersar-se). Poden créixer també sobre closques d’animals de desplaçament lent, arribant a matar-los en cas de que es desenvolupin molt. És un gènere de distribució cosmopolita (es troba per costes repartides per tot el món).
 
 
Com s’alimenta?
 
Els ascidis s’alimenten filtrant aigua. Tenen el sifó inhalant (d’entrada d’aigua) a la part exterior de la colònia, i l’exhalant a la part interna. Cada individu te un sifó exhalant, que desemboca a una cavitat comuna anomenada atri exhalant, que és compartida i és per on surt l’aigua. Dins de cada individu, l’aigua és filtrada per unes “brànquies”, formades per una faringe perforada (part anterior del tub digestiu). Aquesta faringe, que seria similar a una xarxa o un colador, és capaç de recollir les partícules orgàniques i organismes que hi queden atrapats i dirigir-les cap al tub digestiu.
 
 
Com es reprodueix?
 
Aquest gènere té tant reproducció sexual com asexual. La reproducció asexual, en la qual no hi ha intercanvi genètic, bàsicament funciona a partir de la fragmentació (provocada o espontània) d’una colònia, i de la gemmació (formació d’un nou individu a partir d’una protuberància) d’individus de la colònia.  La reproducció sexual es dóna mitjançant gàmetes (cèl·lules específiques per a la reproducció), que s’alliberen al medi, on es troben i es fecunden.
 
 
Es pot confondre?
 
Es pot confondre amb Botryllus shlosseri, espècie de la mateixa família. La principal diferència és la disposició dels individus dins la colònia. Botryllus schlosseri forma colònies circulars o estrellades mentre que Botrylloides forma colònies sinusoides. A més a més, generalment, els individus i les colònies de Botrylloides solen ser més grans (en estadi adult).
 
 
Curiositats
 
· Gràcies a la seva capacitat per colonitzar les quilles dels vaixells, ha esdevingut una espècie cosmopolita i, en molts casos, invasora. Es creu que el seu origen és el pacífic.
 
· Tot i que ens referim al gènere Botrylloides, gran part de la informació està basada en l’espècie Botrylloides leachi (Savigny, 1816), que és la més comuna als mars europeus i ha estat estudiada per la seva gran capacitat de regeneració. Pot ser doncs, que hi hagi espècies de Botrylloides que no segueixin a la perfecció el patró aquí esmentat.
 
 
Taxonomia
 
Fílum: Chordata, Subfílum: Urochordata, Classe: Ascidiacea, Ordre: Pleurogona, Subordre: Stolidobranchia, Família: Styelidae, Subfamília: Botryllinae
» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB