Com és?
És un esponja que viu sempre en solitari. Fa una alçada d'1-1,5 centímetres, és molt petita. Té una superfície punxant i aspra, degut a l'elevat nombre d’espines petites que li surten del cos. Té una coloració blanca o gris clar. Té l’òscul (forat que té al mig) rodejat d’una corona d’espícules (com unes espines que formen l’esquelet de l’esponja).
On viu?
És poc abundant, normalment es troba entre 1 i 10 metres de fondària, sobre cordes de boies i sota de pedres.
Com s'alimenta?
L'esponja filtra aigua del mar. Aspira aigua pels foradets minúsculs que té per tot el cos, agafa totes les partícules d’aliment que hi pugui trobar, i expulsa l’aigua que ja ha filtrat per l’òscul, un forat més gran que té al mig del cos.
Com es reprodueix?
Less esponges són hermafrodites, és a dir, tenen els dos sexes. Alliberen els espermatozoides a l’aigua i aquests neden fins a una altra esponja i la fecunden. N’han de produir molts perquè algun arribi a una altra esponja.
Es pot confondre?
Es pot confondre amb Thenea muricata (Bowerbank, 1858) o amb Sycon elegans, totes dues esponges de mida petita i color blanquinós. Es diferencien perquè Sycon raphanus Schmidt, 1862 té una petita corona d’espines al voltant del forat central que sobresurten, i té una forma molt arrodonida. Thenea muricata (Bowerbank, 1858) té un aspecte més suau al tacte. Pel que fa a Sycon elegans, que és una mica més petita, a més aquesta última disposa d'una doble corona d'espines mentre Sycon raphanus només en té una.
Curiositats
· Les esponges tenen una història molt antiga, són de les primeres formes d’animals que van existir. Són la forma més simple que pot tenir un animal, és a dir, forats per on entra l’aliment (la boca) i un forat per on surten les restes que no ha pogut menjar (anus).
Taxonomia
Fílum: Porifera, Subfílum: Cellularia, Classe: Calcárea, Ordre: Calcaronea, Família: Sycettidae, Génere: Sycon, Espècie: Raphanus |