Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 03. Algues brunes » Dictyota dichotoma es / en

Nom científic: Dictyota dichotoma

(Hudson) J.V. Lamouroux

Nom comú:

Grup: 03. Algues brunes

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 80 m

Mides: Fins a 15 cm

Com és?

Tal·lus d’uns 15 centímetres d’alçada, de color brunenc fins a verd olivaci, ramificat dicotòmicament, sense nervi central, tendre i translúcid. Els tetrasporangis es troben a ambdós costats del tal·lus, i els anteridis i oogonis, es troben reunits en masses anomenades sorus. Té uns filaments incolors dispersos sobre el tal·lus. Les ramificacions fan entre 3 i 12 mm d’ample, i és constant al llarg de tot el tal·lus. D'aquesta alga hi ha a més dues varietats més acceptades, la Dictyota dichotoma var. implexa (Desfontaines) S.F. Gray, que és molt estreta, i forma gespes. La varietat Dictyota dichotoma var. intricata (C. Agardh) Greville, té el tal·lus atenuat bruscament a l’àpex i les últimes branques són estretes, d’aspecte molt enredat; les ramificacions, a mesura que van cap a l’àpex s’aprimen.

 

On viu?

Viu sobre substrats durs a les zones de l’infralitoral i circalitoral, en llocs encalmats i amb baixa il·luminació, especialment en parets inclinades properes a la superfície. També viu sobre Cystoseira.

 

Com es reprodueix?

El seu cicle de vida presenta dues generacions diferents de morfologia idèntica. La primera generació és un organisme, el gametòfit, portador de gàmetes masculins i femenins dins de conceptacles anomenats gametangis. Aquests gàmetes, anomenats espermatozoide i ovocèl·lula, es fusionen i donen lloc a un embrió que creixerà i esdevindrà la segona generació, l’esporòfit. Aquest conté esporangis esfèrics, que produeixen espores que desenvoluparan el nou gametòfit.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb Dictyota spiralis, que és una espècie molt semblant i es diferencia en l'estructura interna del tal·lus: Dictyota dichotoma presenta 1 sola capa de cèl·lules medul·lars a la base del tal·lus, mentre que Dictyota spiralis en presenta 2 o 3. També es pot confondre amb Cutleria multifida, que és més rígida, pot ser major i mostra tonalitats verd-groguenques, amb taques brunes. Des del 2015 que també es pot confondre amb molta facilitat, sobretot al sud de la península ibèrica, amb una altra dictyotal d'origen asiàtic, Rugulopteryx okamurae. Aquesta última però pràcticament no tindria epibionts i sempre llueix neta de vida incrustant

 

Curiositats

· Emprada per a l’alimentació humana (en cuina asiàtica), i en l'obtenció de col·loides i antibiòtics.

 

Taxonomia

Regne: Chromista; Subregne: Chromobiota; Fílum: Heterokontophyta; Classe: Phaeophyceae; Ordre: Dictyotales; Família: Dictyotaceae; Gènere: Dictyota

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB