Com és?
La Bacoreta té un cos robust, construït en forma de míssil per una bona natació. La boca és gran, lleugerament corbada, i acaba amb unes mandíbules rígides. La mandíbula inferior sobresurt lleugerament més enllà de la mandíbula superior. Les escates són absents en el cos a excepció de la faixa i la línia lateral. Té petits punts de color fosc entre l’aleta pectoral i la ventral que semblen petjades. També presenta unes ratlles ondulades de color fosc que parteixen de l’aleta dorsal i s’estenen fins a la cua mantenint-se per sobre la línia lateral. El color del dors és blau intens amb els extrems que tendeixen a un platejat. L’aleta caudal té una forma semilunar molt marcada.
On viu?
Es tracta d’un peix pelàgic propi d’aigües costaneres, càlides o temperades de l’Atlàntic tropical i de la península Ibèrica. En el Mediterrani hi és present sobretot a finals d’estiu quan s’acosta molt a la costa.
Com s’alimenta?
És un depredador oportunista que s’alimenta de petits peixos pelàgics que es troben prop de la superfície de l’aigua com les sardines, les anxoves i els seitons. També es poden alimentar d’alguns crustacis, calamars i tunicats. La seva presència és sovint senyalitzada per gavines i altres aus marines que s’ajunten durant el moment de la caça i s’alimenten aprofitant l’ocasió.
Com es reprodueix?
El procés es produeix entre abril i novembre a l'est i l'oest de l'oceà Atlàntic, mentre que en el mar Mediterrani es porta a terme des de finals de primavera fins a l'estiu. Les Bacoretes alliberen els ous fora de la regió la plataforma continental, on l’aigua es troba a uns 25 °C. Les femelles alliberen fins a 1.750.000 ous en diversos lots i els mascles els fecunden a la columna d'aigua. Les larves, d'uns 3 mil·límetres de mida, són alliberades 24 hores després de la fecundació. Quan assoleixen mides de 3,7-14 mm, les dents es desenvolupen, el cap es fa gran, el musell llarg i les aletes es desenvolupen.
Es pot confondre?
No se sol confondre, sobretot per les taques en forma de petjada sota l'aleta pectoral.
Curiositats
· Sinònim d'Euthynnus quadripunctatus.
· La bufeta natatòria és absent.
· La mida màxima registrada és de 122 cm i 16 kg.
· Pot viure uns 10 anys.
· La bacoreta és d'importància comercial en molts llocs, incloent-hi les Antilles. La carn de la bacoreta és més fosca i més forta de sabor que la d'altres túnids. Es comercialitza fresc, sec, enllaunat, fumat o congelat. S'han notificat casos d'enverinament per ciguatera relacionats amb el consum humà d'aquest peix. La seva carn no és molt apreciada aquí malgrat que pertany a la família dels túnids, però es pot aprofitar si se’n treu la part més fosca i propera a l’espina.
· Pot ser depredada per altres tonyines.
· Pot ser parasitada per diferents copèpodes com Caligus bonic, Coryphaenae caligus i Productus caligus. Tots es troben a la superfície del cos i també a la paret de la cavitat branquial. Altres paràsits que es poden trobar són Digenea (aleta caudal), Monogenea, Cestoda (tènies), i els isòpodes.
· Es tracta d’un peix lluitador que ha donat grans combats un cop enganxat.
Taxonomia
Classe: Actinopterygii, Ordre: Perciformes, Família: Scombridae, Gènere: Euthynnus
Glossari
Faixa: Banda de grans escates gruixudes formant un cercle al voltant del cos darrere del cap, s’estén cap enrere al llarg de la línia lateral. |