Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Thunnus thynnus thynnus es / en

Nom científic: Thunnus thynnus thynnus

(Linnaeus, 1758)

Nom comú: Cat: Tonyina, arbecona, golfàs (forma juvenil) t. roja. Cast: Atún rojo. Eusk: Atun hegalabur. Ang: Northern bluefin tune. Fr: Thon rouge du nord. It: Tonno rosso. Al: Roter Thun

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió en aigües obertes

Fondària: 0-100 m (fins a 500 m)

Mides: 2-3 m (fins a 4,5 m)

Com és?

Té el cos massís, en forma de torpede i és de secció quasi circular. El dors és de color blau a blau negrós, els costats gris platejat i el ventre blanquinós. Presenta dues aletes dorsals, de les quals, la segona és de color bru vermellós i és més alta que la primera. Les aletes pectorals són molt curtes. Les dorsals són d'un color groc viu.

 

On viu?

És pelàgic, viu en alta mar. Formen bancs segons la mida corporal, sovint juntament amb altres tonyines. Prefereixen aigües temperades de zones intertropicals (12-25 ºC). Emprenen grans migracions estacionals, al Mediterrani. Rarament es troben a la costa. Poden tolerar un rang de temperatures bastant ampli.

 

Com s’alimenta?

S’alimenten de peixos més petits que formen bancs, com les anxoves (Engraulis sp) i els lluços (Merluccius sp). Ataquen aquests bancs directament, a vegades compartint-los amb dofins o aus marines.

 

Com es reprodueix?

Assoleixen la maduresa sexual als 8 anys. La seva època de reproducció és a la primavera i coincideix amb la formació de bancs a la superfície. És en aquesta època quan solen ser pescats. Els ous i les larves són pelàgics.

 

Es pot confondre?

Sí, amb altres tonyines. Es distingeix per la segona aleta dorsal que és bruna vermellosa i per les aletes pectorals que són curtes (no arriben a la segona aleta dorsal).

 

Curiositats

· És un dels peixos més grossos i veloços de mar obert, arriba als 80 km/h.

· Poden viure fins als 15 anys.

· S’han trobat a profunditats de més de 950 m.

· Té un gran interès econòmic i comercial en molts llocs del món. S’està convertint en espècie rara a causa de la sobrepesca i, per això, s’està intentant criar en captivitat.

· Sempre manté la temperatura del cos a 21 ºC i això el permet adaptar-se a aigües fredes.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata; Subfílum: Vertebrata; Intrafílum: Gnathostomata; Classe: Osteichthyes; Subclasse: Actinopterygii; Ordre: Perciformes; Família: Scombridae

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB