Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Sciaena umbra es / en

Nom científic: Sciaena umbra

Linnaeus, 1758

Nom comú: Cat: Corball negre, caluga blanca, corb, llissó, reig, geperut, corbina. Cast: Corvallo. Eusk: Makarela. Gal: Xarda pintada. Ang: Brown meagre. Fr: Corb commun. Po: Cavalha

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió en coves

Fondària: 5 - 30 m (3-180 m)

Mides: De 33 fins a 75 cm

Com és?

De cos alt, llarg i comprimit, amb el dors incurvat i el ventre pla. El musell és arrodonit amb la boca gran sense barbilló en el mentó i en posició inferior, horitzontal, que li arriba fins a la vora posterior de l'ull, tot i que la mandíbula inferior és més curta que la superior. El cos és de color gris-marronós amb reflexos bronzejats i daurats, i amb la part ventral de color platejat. La cua és d'un to groguenc i amb el marge inferior negre i la vora recta. El cap és robust amb la part frontal de color negre amb reflexos liles, conferint un aspecte de vellut. Té dues aletes dorsals diferenciades, però unides per una fina membrana (la primera amb aspecte triangular), i les aletes pelvianes i anals són negres i presenten la vora anterior blanca. L'aleta dorsal té 11 espines i 23-25 radis tous, i l'anal amb 2 espines i 7-8 radis tous. Els juvenils presenten una coloració bruna uniforme i les aletes més desenvolupades.

 

On viu?

Viu en fons rocosos costaners, sovint en cavitats i esquerdes, i també es pot veure en praderies de posidònia. La seva distribució s'estén pel Mar Mediterrani, el Mar Negre i també l'Atlàntic oriental des del golf de Gascuña fins al Senegal ocasionalment, incloent-hi les illes Canàries i Cabo Verde.

 

Com s'alimenta?

És un peix carnívor i s'alimenta de peixos, crustacis i mol·luscs. Ocasionalment també pot menjar poliquets, equinoderms i fins i tot algues.

 

Com es reprodueix?

Assoleix la maduresa sexual quan arriba als 30 cm aproximadament i es reprodueix entre maig i agost. És ovípar i la posta és pelàgica. Durant la fresa, el mascle emet sons amb la bufeta natatòria, que ressona mitjançant els músculs emparellats units al peritoneu i a la musculatura caudal, per això a alguns membres de la família se'ls anomena roncadors o tambors.

 

Es pot confondre?

Es podria confondre amb el Corball canari, Umbrina canariensis Valenciennes, 1843, però aquest últim té un barbilló sensorial en el mentó, mentre que Sciaena umbra Linnaeus, 1758 no en té. A més U. canariensis Valenciennes, 1843 no té la vora blanca tan característica en les aletes pelvianes i anals.

 

Curiositats

És gregari i viu formant petits grups sedentaris de 5 a 30 individus. És més actiu de nit i de dia se'l pot trobar als voltants del seu refugi o en les praderies de posidònia on es posen movent només les seves cues lentament.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Subfílum: Vertebrata, Infrafílum: Gnathostomata, Classe: Osteichthyes, Sublasse: Actinopterygii, Ordre: Perciformes , Família: Sciaenidae, Gènere: Sciaena

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB