Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Gobius cruentatus es / en

Nom científic: Gobius cruentatus

Gmelin, 1789

Nom comú: Cat: Gobi de morro vermell, burret, cabot, ruc. CastGobio de boca roja. Eusk: Zarbo odoldu. Ang: Red-mouthed goby. Fr: Gobie à bouche rouge.

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: 10-30 m

Mides: Fins a 15 cm

Com és?

La característica més singular són les taques o marques vermelles del cap i els seus llavis vermells. Cos allargat, robust i cilíndric. El cap que acostuma a estar molt aixecat presenta escames a la galta i a l'opercle, i un tentacle cutani al nariu anterior. El seu disc pelvià no és complet, ja que no té la membrana anterior molt desenvolupada. L'aleta dorsal està dividida en dues parts: la primera amb 6 radis espinosos i la segona amb 1 espinós i 14 tous. L'aleta pectoral amb 20 o 21 radis tous. La seva coloració és marronosa amb taques roses, més clares a la part intermèdia del cos. Els individus més joves acostumen a ser d'una tonalitat més clara i clapada, sent molt difícils d'identificar. 

 

On viu?

És una espècie solitària que viu en fons durs o amb sediments. Els individus més joves solen trobar-se en zones menys profundes. Viu al sud de les illes Britàniques, la zona de l'Atlàntic espanyol i marroquí fins al Senegal i sobretot en la Mediterrània.

 

Com s’alimenta?

S’alimenta de crustacis i mol·luscs principalment. 

 

Com es reprodueix?

Encara que és una espècie de gran difusió no es coneix massa sobre la seva reproducció. Se suposa que els seus costums són semblants a la d’altres espècies de gobis, que ponen els ous al fons i tenen cura d’ells fins que eclosionen.

 

Es pot confondre? 

Els individus més joves poden arribar a semblar-se a altres gobis de mida similar com ara Gobius geniporus Valenciennes, 1837G. fallax Sarato, 1889 o G. xanthocephalus Heymer & Zander, 1992

 

Curiositats

 · Si es veuen amenaçats s’amaguen a les esquerdes dels blocs de pedra.

· A l'hora d'identificar-lo, com ja s'ha comentat anteriorment, són importants les zones d'intens vermell del seu cap i llavis. L'ús de llum artificial, ens permetrà diferenciar-lo d'altres espècies, ja que en aquestes zones la falta de llum és cada vegada més important.

 

Taxonomia

 Fílum: Chordata, Subfílum: Vertebrata, Infrafilum: Gnathostomata, Classe: Osteichthyes, Subclasse: Actinopterygii, Ordre: Perciformes, Família: Gobiidae, Gènere: Gobius

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB