Com és?
Espècie petrificant, que pot arribar a un gruix de 4 cm, i és capaç de cobrir quasi per complet superfícies considerables. Superfície llisa amb alguns òsculs grans. Consistència i duresa com de goma. El color varia en funció de la intensitat de la llum, pot variar des de blanc marbre fins a marró.
On viu?
A partir de superfície i fins a, aproximadament, 30 metres de profunditat.
Com s'alimenta?
El bombament de la colònia aporta, sense parar, aigua nova que, amb les seves partícules en suspensió, travessa els milers de porus del cos de l'esponja i així arriba fins a les cèl·lules. Aquestes aprofiten l'oxigen dissolt en l'aigua i a més capturen l'aliment. Després l'aigua és llançada una altra vegada cap a fora a través de l'òscul i arrossega els materials de desfeta i el diòxid de carboni produïts per l'esponja.
Com es reprodueix?
La reproducció sexual: Els òvuls i els espermatozoides es produeixen a partir de determinades cèl·lules del mesènquima. Els espermatozoides són expulsats per l'òscul en grans quantitats i poden penetrar en una altra esponja arrossegats pel corrent d'aigua. Un cop a dins, arriben fins als òvuls i es produeix la fecundació. Els zigots es transformen en larves ciliades que són alliberades a l'aigua, on podran transformar-se en esponges adultes. La reproducció asexual: La reproducció asexual es produeix per la separació de fragments de l'esponja que es dispersen en l'aigua i posteriorment es converteixen en esponges individuals. Avui es creu que les esponges provenen evolutivament dels protozous flagel·lats. Sembla que no són avantpassats de cap altre grup d'animals i que més aviat constitueixen una branca sense continuïtat en l'arbre evolutiu.
Es pot confondre?
Amb Chondrosia collectrix.
Curiositats
· Aquesta espècie no té ni espícules ni fibres d'espongina, les fibres de colàgen fan les funcions d'esquelet.
· S'utilitza en la indústria farmacèutica.
Taxonomia
Fílum: Porifera, Subfílum: Cellularia, Classe: Demospongiae, Subclasse: Tetractinomorpha, Ordre: Hadromerida, Familia: Chondrillidae |